Независим експерт по човешките права, работещ с ООН, критикува остро

...
Независим експерт по човешките права, работещ с ООН, критикува остро
Коментари Харесай

Експерт на ООН критикуват Китай и Русия за продажбата на оръжия на Мианмар

Независим специалист по човешките права, работещ с Организация на обединените нации, подлага на критика остро Китай и Русия поради това, че те са снабдявали Мианмар с оръжия, които са употребявани от военните против цивилни жители. Това оповестяват от Асошиейтед прес.

Том Андрюс е кореспондент, който работи с отдела за човешки права към Организация на обединените нации. По негова самодейност бе призован Съвета по сигурността на Организация на обединените нации, където Русия и Китай са непрекъснати членове, с цел да се дискутира тематиката за възможна възбрана за продажба на оръжия на Мианмар.

По Думите на Андрюс хората в Мианмар молят Организация на обединените нации за помощ. Те се нуждаят от резолюция, която ще спре пазаруването на оръжия, които след това се употребяват против тях самите, добави още той.

Констатациите са разказани в обстоен отчет на Андрюс. Той оиписва количеството и типа на оръжията, които са употребявани от въоръжените сили.

Експертът е квалифицирал оръжията в няколко категории. Като " най-проблемни " са избрани тези идващи от Китай, Сърбия и Русия . Те са внасяни в страната още през 2018 година и тази процедура е траяла след военния прелом в Мианмар предходната година.

Държави като Пакистан, Индия, Украйна и Беларус са прекратили износа на оръжия за азиатската страна след преврата.

Том Андрюс акцентира, че резолюция на Организация на обединените нации от предходната година, касаеща тематиката за правото на военните в Мианмар да стрелят по цивилни, не е оказала никакво значение.

След военния прелом Мианмар бе изпълнен с редица мирни митинги. На тях са починали повече от 1500 души.
 Европейски Съюз наложи наказания на Мианмар
Европейски Съюз наложи наказания на Мианмар

22-ма чиновници от държавна компания за петрол и газ в Мианмар - главен източник на финансиране за ръководещата хунта
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР