Независим експерт на ООН по въпросите на независимостта на съдиите

...
Независим експерт на ООН по въпросите на независимостта на съдиите
Коментари Харесай

Експерт на ООН обвини Полша, че прави "политическа" съдебна реформа

Независим специалист на Организация на обединените нации по въпросите на независимостта на съдиите и юристите насочи рецензии към Полша поради промените в правосъдната система, които тази седмица принудиха Европейската комисия да стартира невиждана процедура против Варшава, съобщи " Ройтерс ".

Според Диего Гарсия-Саян, специфичен докладчик, назначен от Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида да проверява независимостта на съдиите и юристите, сподели, че новите закони в Полша заплашват независимостта на правосъдната система и са съществено нарушаване на върховенството на закона.

" Тези закони са част от по-голям проект, целящ да сложи правосъдната система под политическия надзор на ръководещата партия ", акцентира Гарсия-Саян. Това, което се случва през днешния ден в Полша, е циничен опит да се сложи цялата правосъдна система под контрола на изпълнителната и законодателната власт, добави той.

Тази седмица Европейската комисия изиска Полша да бъде лишена от правото си на глас в Европейския съюз поради нарушение на върховенството на закона. Полското държавно управление отхвърля обвиняванията и твърди, че промяната е нужна, тъй като съдилищата са прекомерно мудни и неефективни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР