Незаслужена е славата на кучетата, че имат къса памет и

...
Незаслужена е славата на кучетата, че имат къса памет и
Коментари Харесай

Кучето ти помни какво направи вчера

Незаслужена е славата на кучетата, че имат къса памет и елементарно се разсейват, написа Мениджър Нюз.

Най-добрият другар на индивида в действителност може да спомни събития от близкото минало, споделят учените в публикация за сп. Current Biology.

Те са се фокусирали върху епизодичната памет на кучетата, т.е. способността им да се върнат въображаемо обратно и да си спомнят детайлности от едно събитие. Досега се знаеше, че хората и приматите имат такава памет, само че това проучване за пръв път потвърждава, че и кучетата са надарени с нея.

„ Не можем просто да ги попитаме „ помниш ли какво стана тази заран? “, споделя главният създател на изследването Клаудия Фугаца. Затова екипът приложил необикновена техника, която разрешава на кучетата да „ отговорят “ посредством метода, по който реагират.

17 кучета от разнообразни породи бил подготвени да имитират човешкото държание: индивидът седи на стол, по-късно скача нагоре… и кучетата трябвало да повторят това деяние по команда „ Направи го “.

Първо 17-те питомци били научени да извършват командата против наградки. След това били приучени да останат легнали, без значение какво прави техният собственик. А малко по-късно още веднъж им била дадена заповед „ Направи го “, с цел да повторят предходните дейности на стопаните си, само че без премия.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР