Незапомнена суша в България. Никой не помни такова пресъхване на

...
Незапомнена суша в България. Никой не помни такова пресъхване на
Коментари Харесай

Незапомнена суша: Дунав пресъхна, корабите спират, хората ходят пеша на плаж по средата на реката

Незапомнена суша в България. Никой не помни такова пресъхване на река Дунав.

Засушаването по Дунав блокира корабоплаването, на някои места може да се мине пешком. По средата сред Румъния и България към този момент има и плажуващи.

Нивото на Дунав в българския сектор остава сериозно ниско. В някои сектори на реката може да се премине даже пешком. Засушаването слага пред съществени тествания корабоплаването по най-дългата река в Европа.

Въпреки че е записано повишаване от 3 см край Ново село, то не покрива сериозния най-малко, посредством който плавателните съдове да минават обикновено. Повечето круизни кораби изчакват по-добри условия, само че има и такива, които се движат с по-малко товари ".

На пристанищен терминал " Видин - Юг ", макар ниското равнище на Дунав - работата продължава. От пристанищния оператор обаче признават, че е мъчно.

" Изключително тежка е обстановката тази година. На този стадий предвид на ниското равнище на реката, корабите се товарят със доста по-малко товари. Подходът към пристанищата е усложнен, а за някои даже е недосегаем. Тази обстановка е от началото на летния сезон ", разясни шефът на пристанищен терминал " Видин - Юг "  Мария Москова.

А на към километър от " Дунав мост " 2 към този момент може да се върви и пешком.

Само на метри е румънският град Калафат, по средата сред Румъния и България към този момент има и плажуващи. Хората признават, че не са виждали сходно нещо до момента.

" Водата съвсем я няма, както виждате. Това не е добре, тази суша не води до нищо положително ", разяснява Федя Митова, която живее във Видин.

Според данните на Изпълнителната организация по изследване и поддържане на Дунав най-критично е равнището край Оряхово, където водният стоеж е 64 см. Все още не е ясно по кое време обстановката ще се възстановява.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР