Незаконните строежи са изпълнени през 2020 г. и собственост на

...
Незаконните строежи са изпълнени през 2020 г. и собственост на
Коментари Харесай

Събарят незаконните постройки на Вълка при язовир Искър

Незаконните градежи са изпълнени през 2020 година и благосъстоятелност на компанията " Био Майнинг " на Румен Гайтански, прочут като Вълка. Те са ситуирани покрай източния бряг на язовира. 

" Един мандат и политическа воля не стигнаха на предходната градска администрация да направи това, което повелява законът ", отбелязва кметът.

Възможността за непринудено унищожаване от страна на притежателя не е изпълнена и по тази причина през днешния ден общинското сдружение, на което беше предоставено насилственото осъществяване на заповедите, пристъпи към събарянето им.

Съдебната сага по проблема стартира след заповеди на основния проектант на София от 2021 година и 2022 година, с които бе разпоредено на " Био майнинг " АД - София и на Югозападно държавно дружество да отстранен трите противозаконните постройки. Това са стоманобетонови монолитни здания, построени без утвърдени капиталови планове и без издадено позволение за градеж.

През април 2023 година Върховният административен съд разпореди премахването и на последната сграда -  така наречен ловджийски хотел. Месеци по-късно от Столичната община и от държавното ловно стопанство обясниха, че все още нямат средства за събарянето на постройката. От Следствен отдел към окръжна прокуратура обявиха, че ще търсят пари, само че постройките на " Био майнинг " не били в листата с противозаконни парцели за унищожаване, а приоритет били рискови здания в града. Освен това имало потребност от решение на общинския съвет за разпределяне на средствата. Сега събарянето се прави без процедурата с гласуването в Столичния общински съвет.

" След като срокът за непринудено осъществяване изтече, през днешния ден общинското сдружение, на което беше предоставено насилственото осъществяване на заповедите, пристъпи към премахването им. По предварителна оценка премахването на постройките ще отнеме сред 3 и 6 месеца и ще коства на общината до 2.4 млн лева Сумата, която Столичната община ще заплати на общинското дружество, ще бъде предявена по правосъден ред на сдружението откакто приключат дейностите по събарянето и извозването на строителните боклуци ", написа Васил Терзиев.

Ще създадем разделно събиране на отпадъците от противозаконния градеж с краткотрайно предпазване и ще рециклираме допустимите строителни боклуци, планува още Васил Терзиев.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР