Незаконната сеч и нарушенията на териториите на горите могат да

...
Незаконната сеч и нарушенията на териториите на горите могат да
Коментари Харесай

Александър Дунчев: Трябва да се търсят поръчителите на незаконната сеч – виновниците са отгоре

Незаконната сеч и нарушаванията на териториите на горите могат да станат единствено със знанието на горските. Това сподели в предаването " Денят стартира " по Българска национална телевизия новоназначеният изпълнителен шеф на Агенцията по горите Александър Дунчев, който е и екоактивист.

" Няма по какъв начин да се извърши нарушаване в горите, без знанието, може да не е присъединяване, на горските, тъй като в България имаме 3200 чиновници по горите, общински, държавни, частни. Те охраняват по към 10 хиляди декара един човек, това е премного да се прави първокласен надзор и той се прави на процедура ", изясни Дунчев.

По думите на шефа на Изпълнителната организация, върху чиновниците на горските стопанства има напън.

" Със сигурност има случаи при които част от нарушаванията се прикриват заради политически или корупционен напън и пощата ми е залята от писма на сътрудници, които им пишат - ние не смеем да напишем един акт, не смеем да нападаме нарушителите, тъй като просто ни се обаждат и ни плашат с уволняване ", изясни Дунчев.

По думите му, макар позволените нарушавания обаче, е мит, че българските гори понижават. Напротив, те се усилват, твърди той. Според него българската гора през последните 50-60 години нараства по повърхност все пак, нараства по ресурс. Само през последните пет години, площта на българските гори е повишена с 500 000 дка. Според Дунчев главната причина за това са самозалесилите се земи, изоставени от хората през последните 20-30 години.

Данните на изпълнителната организация демонстрират, че на година гората нараства с 14 млн. кубика, а се секат сред 7-8 млн., с противозаконния рандеман към 9 млн.

" Официалната статистика е, че нарушаванията за последните пет години спадат, въпросът е за какво хората имат възприятието, че нещо се случва в българската гора, за какво имат възприятие че се изсича ", пита Дунчев. И дава отговор - съгласно него това възприятие се насажда, освен у нас, само че и в международен мащаб поради акциите по запазване на горите и противопоставяне на климатичните промени.

Освен прикриването на нарушаванията, съгласно Дунчев има и друга причина за спада на нарушаванията, а точно повишението на публичния надзор.

Според горски не би трябвало да се санкционират най-строго тези, които са хванати в противозаконна сеч, а да се търсят виновниците - поръчителите. Да се глобяват кметове и други виновни за допускането на сечта.

" Тези хора на терен са изпълнителите, те не са виновниците, виновниците са " от горната страна ", ние би трябвало да търсим къде е виновността за тези нарушавания ", споделя Дунчев.

Той показа и схемата, по която най-често се краде дървесина.

" Реално кражбите от горите са ощетяване като качество, добили сме хубава строителна дървесина, изписали сме ги като дърва за огрев, т.е. плащаме на горското или на кмета два пъти по-малка цена и това са действителните нарушавания. Отделните противозаконни сечи не са ни най-големия проблем, най-големият проблем е, че се краде грубо, краде се с тези всички измами и операции ", изясни Дунчев.

" Повечето търгове за дърводобив са нагласени, в случай че ревизирате ще видите, че няма наддаване, за какво няма наддаване, тъй като всички компании са се разбрали, всички компании играят дружно и в действителност обществото и бюджетът губи от това ", изясни още той.

Освен с смяна в законите, противозаконният дърводобив може да се спре и посредством основаването на цялостна система за бистрота. По този метод обществото ще е това, което ще спре кражбите.

" Топ приоритет ни е да създадем система за бистрота, топ приоритет ни е всичко което се случва в горите да е транспарантно, с цел да можем да включим публичния надзор. Вътре системата е по този начин де каже пробита, стопански обвързана, няма по какъв начин от вътрешната страна да изчакаме тази система да се оправи ", сподели Дунчев.

Най-сериозни са нарушаванията когато се вършат в старите гори, тези над 100 години.

" Те са най-ценните гори, те пазят водата, те пречистват въглеродния двуокис, битката с климатичните промени, там обаче и кражбите са най-лесни тъй като там дървета са огромни, отчитането на едно такова дърво 50 см непосредствено води до облага 200-300 лв. ", изясни горският.

По думите му, за справяне с този проблем служебният министър на земеделието към този момент е издал заповед за понижаване на формалната сеч в тези гори с 30%.

Друг проблем е сечта в земеделските земи, където стопаните имат цялостно право да секат. В същото време горите в тези земи към този момент са достигнали до 10 на 100 от всички горски масиви в страната.

Дунчев опроверга и информацията, че българската дървесина се изнася главно. По думите му, тъкмо противоположното - износът на дървесина е доста дребен и множеството от дървета се преработват в България. Причината българските преработватели да желаят възбрана на износа е че по този метод ще смъкват цената на дървесината.

Предстои и национална инвентаризация на горите, която ще бъде осъществена от външни специалисти, сподели още Дунчев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР