Незаконна продажба на инсулин в интернет бе предотвратена след репортаж,

...
Незаконна продажба на инсулин в интернет бе предотвратена след репортаж,
Коментари Харесай

ГДБОП разследва незаконна продажба на лекарства в интернет

Незаконна продажба на инсулин в интернет бе предотвратена след репортаж, оповестяват от Българска национална телевизия. По случая Агенцията по медикаментите е подала сигнал до ГДБОП.

Проверка демонстрира, че уеб сайтът продължава да предлага други лекарства, които в аптеката се купуват единствено против рецепта от доктор. Продажбата на медикаменти с рецепта в интернет е неразрешена.

По сигналите за нелегално разпространяване на медикаменти в интернет работи отделът за киберпрестъпност на ГДБОП.

В множеството случаи се оказва, че китайски търговци оферират подправени лекарства.

„ Особено медикаменти, които касаят младежите, които се занимават с фитнес. Лекарства, които са за полова стимулация. Някои от тях са неразрешени за продажба в България. Можем да попаднем на лекарство, което може да заплаши съществено живота и здравето ни. И от трета страна да ни бъдат откраднати персонални данни, финансова информация. И да бъдат източени наши кредитни карти”, разяснява Явор Колев от „ Трансгранична проведена престъпност”, ГДБОП.

Сайтовете не са длъжни да управляват наличието на обявите, които разгласяват потребителите им. Освен това при покупка на каквато и да е стока от физическо лице в интернет правата ни като консуматори не са предпазени.

„ Нормативната уредба, която контролира онлайн търговията, обгръща по-скоро юридическите лица и търговците по смисъла на закона. Да, това може би към момента е една празнина в правото - нещо, което следва да бъде решено на регулаторна основа”, призна Димитър Маграритов, ръководител на КЗП. Затова преди да купим стока от физическо лице в мрежата, би трябвало да проучим офертата добре и да не плащаме авансово.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР