Незабавна покана за членство в НАТО и разрешение да използва

...
Незабавна покана за членство в НАТО и разрешение да използва
Коментари Харесай

Какъв е планът на Зеленски за победа на Украйна срещу Русия

Незабавна покана за участие в НАТО и позволение да употребява западни оръжия по-дълбоко в територията на Русия .

Това са две от главните претенции на украинския президент Володимир Зеленски , събрани в неговия „ проект за победа “ на Киев във войната против Москва.

В сряда Зеленски пред украинския парламент, а в четвъртък го разисква с водачите на Европейския съюз ( Европейски Съюз ) и НАТО. Планът съдържа пет точки и три приложения, които обаче са засекретени.

Към част от тези точки Киев се стреми отдавна насам, само че по този начин и не получава зелена светлина за деяние от западните си съдружници.

Сегашният проект идва в сериозен миг от войната, когато съветските сили. Предстои тежка зима с спиране на електрозахранването, а при започване на ноември слагат под въпрос бъдещето на западната поддръжка за Киев.

„ Планът за победа на Украйна е проект за подсилване на нашата страна и на позициите ни. Целта е да бъдем задоволително мощни, с цел да сложим завършек на войната “, сподели Зеленски в сряда.

Според него осъществяването на проекта може да бъде задействано незабавно и да постави завършек на войната още през идната година. Дали обаче това е допустимо?

Ето какво планува проектът на Зеленски за победа на Украйна и какви са реакциите на западните водачи, на които украинският президент трансферира топката.
Покана за участие в НАТО
Първата точка от проекта на Зеленски планува Киев да получи незабавна покана за участие в НАТО. Украинският президент желае страната му да получи поканата в този момент, само че участието ѝ в алианса да стане факт, откакто войната завърши. Целта е страните от НАТО да не бъдат въвлечени в директна борба с Москва.

Такава покана съгласно Зеленски няма да промени средата за сигурност на западните съдружници на Киев, само че ще насърчи Русия да се ангажира с дипломация и ще подкопае претекстовете ѝ да продължи спора.

Украйна изиска сходен вид още на в Литва предходната година, както и на тази година.

Тогава алиансът удостовери, че Украйна ще получи покана за участие, само че не фиксира прецизен миг за това.
Повече оръжия и по-малко ограничавания по какъв начин се употребяват
Втората точка от проекта е отдадена на военния потенциал на Украйна и потребността ѝ от още оръжия и системи за защита. Основното искане на Зеленски е Киев да получи позволение да употребява западни оръжия с огромен обхват на деяние, с цел да нанася удари по-дълбоко в територията на Русия.

Към момента Украйна може да изстрелва американски ракети, ситуирани покрай границата с Русия.

Миналия месец, че Съединени американски щати и Англия ще разрешат на Украйна да поразява цели по-дълбоко в съветската територия, само че в последна сметка те. Тогава съветският президент Владимир Путин заплаши, че в случай че Западът разреши това на Киев, с Москва.

Според Зеленски „ връщането на войната в Русия посредством дейности на съветска територия “ ще промени публичното мнение там и ще накара съветските жители да схванат, че военните дейности им се отразяват директно.

В тази точка Зеленски слага като приоритет и продължение на украинското нахлуване в Курската област , подсилване на позициите в Донецк и спомагателни системи за противовъздушна защита. Киев желае всичко това да се случи още в този момент и да продължи до края на войната.
Инструменти за напън
Като част от проекта за победа Зеленски желае от съдружниците на Украйна да ѝ дават „ повсеместен пакет за неядрено стратегическо въздържане “, с който да оказва напън върху Русия.

„ Руското управление работи нападателно единствено когато е уверено, че няма да получи съответен унищожителен отговор. Когато Русия знае, че ще има отговор, тя избира договарянията и мирното и устойчиво взаимно битие “, гласи проектът на Зеленски.

В обществения текст на проекта не написа в детайли какви средства ще бъдат включени в този „ пакет “, само че Зеленски твърди, че той може да се покрие от поддръжката за Украйна, която.

Според Киев с тази мярка Русия ще бъде принудена или да стартира дипломатически старания за обективен мир в границите на идващите няколко месеца, или да загуби войната още през идната година.
Икономика и запаси
В четвъртата точка от проекта влизат взаимната отбрана от Съединени американски щати и Европейски Съюз на естествените запаси на Украйна и задграничните вложения в страната.

Идеята на Зеленски е да подсигурява, че „ икономическият капацитет на страната ще се трансформира в преимущество за съдружниците и ще обезпечи взаимен стопански напредък, софтуерно развиване и връщане на средствата, употребявани за подкрепяне на Украйна по време на войната “.

Киев чака тези стопански ограничения да стартират още през декември тази година и да продължат „ за непрекъснато “.
Перспективите след войната
Като последна точка от „ проекта за победа “ Зеленски желае част от американските войски, ситуирани в Европа, да бъдат сменени с украински бойци след края на войната.

Според Украйна опитът на нейната войска би трябвало да се употребява за подсилване на защитата на НАТО.
Какви са реакциите
До момента реакциите от страна на западните съдружници на Украйна по отношение на „ проекта за победа “ на Зеленски са лимитирани. Лидерите от Европейски Съюз и НАТО не отхвърлят изрично проекта, само че и се ангажират незабавно с осъществяването му.

Новият общоприет секретар на НАТО Марк Рюте разяснява проекта на Зеленски още в сряда, като сподели, че той съставлява „ мощен сигнал “ и западните съдружници на Украйна би трябвало да го „ вземат под внимание “. Рюте обаче не зае ясна позиция във връзка с въпроса дали Киев да бъде поканен в НАТО.

„ Планът има доста аспекти и доста политически и военни въпроси, които би трябвало да уточним с украинците, с цел да разберем какво се крие зад него, да забележим какво можем да създадем и какво не можем да създадем “, сподели още Рюте.

Посланичката на Съединени американски щати в НАТО Джулиан Смит сподели, че въпреки пътят на Украйна към участие в НАТО да е необратим, „ сега не сме на стадий, в който алиансът да приказва за отправяне на покана в кратковременен проект “.

Смит сподели още, че позицията на Съединени американски щати във връзка с рестриктивните мерки за приложимост на оръжия по-дълбоко в територията на Русия също остава непроменена.

На въпрос какво мисли за проекта на Зеленски, немският канцлер Олаф Шолц отговори, че позицията на Германия по засегнатите въпроси е известна и „ тя няма да се промени “.

Въпреки това част от най-близките съдружници на Украйна - представителите на балтийските страни, показаха по-категорична поддръжка за самодейността на Зеленски. Министърът на защитата на Литва Лауринас Кашчюнас даже настоя за неотложно участие, а освен покана за присъединение на Киев към НАТО.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР