Незабавна подкрепа за хората и малкия бизнес, за да се

...
Незабавна подкрепа за хората и малкия бизнес, за да се
Коментари Харесай

Станишев: Призоваваме Еврогрупата да приеме дългосрочен план за възстановяване на икономиката

Незабавна поддръжка за хората и дребния бизнес, с цел да се избегне загубата на работни места и банкрути, желаеха водачите на европейските социалисти.
Президентът на ПЕС Сергей Станишев, дружно с ръководителя на Групата на социалистите в Екологичен потенциал Ираче Гарсия и ръководителя на групата на ПЕС в Комитета на районите Кристоф Руйон, приканиха финансовите министри от Еврозоната за незабавни дейности, които да смекчат социално-икономическите последствия от невижданите ограничения в битката против разпространяването на вируса в Европа.

„ Извънредната обстановка, в която се намираме, изисква изключителни ограничения в цяла Европа. Те неизбежно ще имат тежък стопански и обществен резултат. Не можем обаче да слагаме хората пред избор – да запазят здравето и живота на себе си и околните си, или да запазят работното си място. Това важи с още по-голяма мощ за дребния и междинния бизнес, за служащите, за хората с нископлатен или нискоквалифициран труд, които първи и най-силно усещат икономическите последствия от ограниченията против разпространяването на вируса. Ето за какво, в допънение на към този момент подхванатите ограничения на национално равнище, имаме потребност от решителни и координирани дейности на европейско ниво, които да смекчат социално-икономическата цена на битката с пандемията. ", съобщи Станишев.

Писмото приветства към този момент подхванатите от Комисията и Европейската централна банка стъпки и приканва за нови, по-решителни дейности:

„...призоваваме за общоевропейски проект за възобновяване на стопанската система от последствията от COVID-19 с консолидирана и координирана тактика за бърза готовност на разнообразни налични принадлежности на европейски равнище за поддръжка на хора, дребни и междинни предприятия (МСП), както и на бизнеса. Тя би трябвало да включва Европейската централна банка, Европейския капиталов фонд, Европейския механизъм за непоклатимост, както и други принадлежности от Банковия съюз. Колкото по-скоро се подхващат тези стъпки, толкоз по-добре, с цел да можем да ограничим социално-икономическите последствия от COVID-19.

Капиталът на Европейската капиталова банка би трябвало да бъде повишен и капацитетът на Европейския механизъм за непоклатимост би трябвало да бъде употребен в цялостна степен, посредством наложителна кредитна линия за финансиране на общ капиталов инструмент. Призоваваме Еврогрупата да излезе с пакет от ограничения за стимулиране на стопанската система на европейско равнище. Той би трябвало да бъде финансиран посредством Европейския механизъм за непоклатимост и всички държави-членки би трябвало да могат да вземат участие. ", се споделя в писмото.

Тримата леви водачи считат още, че Европейски Съюз би трябвало да укрепи своя фискален потенциал и да вкара от дълго време отлаганата Европейската презастрахователна скица за компенсации при безработица, която да играе ролята на „ фонд за презастраховане " в помощ на националните схеми за компенсации при безработица.

„ Не би трябвало да забравяме, че зад дефицитите, държавните задължения, макроикономическите модели и краткосрочните национали ползи стоят човешки животи. В доста по-голяма степен от финансовите пазари, всички които се борят с COVID-19 и последствията от него би трябвало да усетят, че Европейски Съюз прави всичко по силите си, с цел да ги отбрани. Европа би трябвало да изпрати мощно обръщение за единение и взаимност. Само с подобаващ, обединен европейски отговор, Съюзът ще може да излезе по-силен от този сложен интервал. ", приключва писмото.

Ето и цялостния текст:

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МИНИСТРИТЕ ОТ ЕВРОГРУПАТА

Призоваваме Еврогрупата да одобри дълготраен проект за възобновяване на стопанската система

Световната здравна организация разгласи, че Европа към този момент е епицентърът на COVID-19. Пандемията, която едвам преди няколко седмици изглеждаше като далечна опасност за публичното здраве на различен континент, в този момент има тежки последици за здравето и живота на европейците.

Нашият континент не се е изправял пред рецесия от сходен мащаб от Втората международна война насам. Не става въпрос единствено за риска за здравната система, стопанската система и обществената конструкция в Европа, само че също и за основите на Европейския съюз.

Изправени сме пред незабележим зложелател, който не признава граници. Той към този момент нанася тежки вреди на същността на Европейски Съюз и на четирите съществени свободи: свободното придвижване на артикули, услуги, капитали и хора. Единният европейски пазар и Шенгенското пространство са подложени на мощен напън, а едностранните ограничения в допълнение заплашват опциите за сполучливо преодоляване на пандемията.

Еврогрупата може да изиграе първостепенна роля в отговора на Европейски Съюз към рецесията. Ако не успеем да покажем нужната увереност, съгласуваност и взаимност в този момент, COVID-19 може да провокира невиждан стопански спад с непредвидими обществени и политически последици.

Приветстваме първите ограничения препоръчани от Европейската комисия и Европейската централна банка. Въпреки това, двете институции осъзнават, че без съществени, координирани и общи фискални ограничения на равнище Европейски Съюз, тези оферти ще бъдат като капка в морето. Доволни сме, че Комисията възприе апела ни за потребление в цялостна степен на гъвкавостта на Пакта за непоклатимост и напредък, който, в случай че бъде употребен по съгласуван метод, ще помогне за намаляване на следствията от сериозен стопански спад. Това обаче няма да бъде задоволително.

Ако рецесията през 2008 година ни научи на нещо, това е че паричната политика няма по какъв начин да бъде решение сама по себе си, както и че ограниченията на национално равнище не са задоволителни. От опит знаем, че общите и навременни дейности са единственият ефикасен отговор на рецесията, която визира всички ни.

Ето за какво, призоваваме за общоевропейски проект за възобновяване на стопанската система от последствията от COVID-19 с консолидирана и координирана тактика за бърза готовност на разнообразни налични принадлежности на европейски равнище за поддръжка на хора, дребни и междинни предприятия (МСП), както и на бизнеса. Тя би трябвало да включва Европейската централна банка, Европейския капиталов фонд, Европейския механизъм за непоклатимост, както и други принадлежности от Банковия съюз. Колкото по-скоро се подхващат тези стъпки, толкоз по-добре, с цел да можем да ограничим социално-икономическите последствия от COVID-19.

Капиталът на Европейската капиталова банка би трябвало да бъде повишен и капацитетът на Европейския механизъм за непоклатимост би трябвало да бъде употребен в цялостна степен, посредством наложителна кредитна линия за финансиране на общ капиталов инструмент. Призоваваме Еврогрупата да излезе с пакет от ограничения за стимулиране на стопанската система на европейско равнище. Той би трябвало да бъде финансиран посредством Европейския механизъм за непоклатимост и всички държави-членки би трябвало да могат да вземат участие.

Преди всичко, би трябвало да предпазим човешките животи и човешкото здраве. Но също по този начин би трябвало да предприемем стъпки, с цел да подсигуряваме, че жителите ще могат да се върнат към работните си места, откакто пандемията отмине. Никой не би трябвало да бъде изправен пред избора – да защищити себе си и околните си, или да резервира работата си, евентуално излагайки своя и живота на другите на риск. Ето за какво, призоваваме за незабавното въвеждане на Европейската скица за помощ при безработица. Ако бъде съответно финансирана, тя би била натурален инструмент за справяне със социално-икономическия потрес, пред който се изправят страните в Европейски Съюз в резултат на пандемията.

Не би трябвало да забравяме, че зад дефицитите, държавните задължения, макроикономическите модели и краткосрочните национали ползи стоят човешки животи. В доста по-голяма степен от финансовите пазари, всички които се борят с COVID-19 и последствията от него би трябвало да усетят, че Европейски Съюз прави всичко по силите си, с цел да ги отбрани. Европейски Съюз има опция да изпрати мощно обръщение за единност и взаимност. Само с подобаващ, обединен европейски отговор, Съюзът ще може да излезе по-силен от този сложен интервал.

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР