Нейно Царско Величество Княгиня Мария Луиза, дъщеря на цар Борис

...
Нейно Царско Величество Княгиня Мария Луиза, дъщеря на цар Борис
Коментари Харесай

Княгиня Мария Луиза даде съгласие Гимназията в Босилеград да носи нейното име

Нейно Царско Величество Княгиня Мария Луиза, щерка на цар Борис III, насочи чрез Посолството на България в Сърбия писмо до Националния съвет на българското национално малцинство в Сърбия и Община Босилеград, в което дава единодушие за връщане на първичното име на Гимназията в Босилеград – „ Княгиня Мария Луиза ”.

Вече тридесетина години учебното заведение се назовава единствено Гимназия, а от откриването си през 1941 година, няколко пъти е сменяла името си, написа Българска телеграфна агенция.

Община Босилеград и Националният съвет на българското малцинство в Сърбия предходната година задвижиха самодейността за връщане на първичното име на Гимназията, а тяхното предложение одобриха и Учителският съвет и Училищният съвет. След това, със съдействието на Посолството на България, бе изпратено писмо до Нейно Царско Величество Княгиня Мария Луиза, с което я осведомиха за желанието Гимназията още веднъж да носи нейното име и потърсиха единодушието ѝ.

Стефан Стойков, ръководител на Националния съвет на българското национално малцинство в Сърбия и зам.-кмет на Община Босилеград, сподели, че чака до края на юни Общнският съвет на община Босилеград да вземе решение за смяна на името на учебното заведение, след което Общината, Националният съвет и Гимназията ще изискат единодушие от Министетството на образованието на Сърбия за смяна на името.

Очакванията са от новата образователна година, през септември месец, Гимназията в Босилеград още веднъж да носи първичното си име „ Княгиня Мария Луиза “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР