Неясно е бъдещето на втория пенсионен стълб заради епидемията от

...
Неясно е бъдещето на втория пенсионен стълб заради епидемията от
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Има риск жените, които ще се пенсионират сега, да не получат нищо

Неясно е бъдещето на втория пенсионен дирек поради епидемията от COVID-19. Опасенията са, че рецесията ще навреди на насъбраните към този момент активи. В края на 2019 година по данни на комисията за финансов контрол, повишаването на дяловете по партидите на хората е към 7-8%. Сега, за първото тримесечие, спадът е към 5%.
От рецесията ще излезем до година, година и половина, считат специалистите. Причината е, че активите не са съсредоточени единствено у нас, което прави обстановката малко по-различна.

Това изясни пред bTV икономистът Мика Зайкова.

Опасност обаче съществува за дамите, които ще се пенсионират следващата година.

“Страх ме е за дамите, които ще се пенсионират следващата година. 1800 съумяха да си трансферират парите в Национален осигурителен институт. Останалите не съумяха. За тях се тормозя. Преди някогашният министър на труда да подаде оставка, имаше някакви хрумвания. Министър Сачева нищо не направи. Просто остави нещата такива, каквито са. За тези дами, които ще се пенсионират в този момент, рискът е огромен да не получат нищо”, съобщи Мика Зайкова.

" Всеки ден нещата се трансформират. До есента на 2021 година има доста огромна възможност тази дупка, която се появи вследствие на пандемията, да бъде преодоляна. Има задоволително дълъг период, изключително в случай че стопанската система на Европа успее да се възвърне. Няма да има съществено въздействие върху приходите на хората. Ще имат въздействие върху пенсията политическите решения. Още не сме дали отговор на въпроса по какъв начин ще бъде поправена пенсията в първия дирек вследствие на отделянето на пари от втория дирек. Дискусията стартира, само че не е завършила ", разяснява някогашният министър на труда и обществените грижи Иван Нейков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР