Неясни и ненужни текстове обявениза противоконституционни от 8 съдии,4-ма са

...
Неясни и ненужни текстове обявениза противоконституционни от 8 съдии,4-ма са
Коментари Харесай

КС: Правилата за журналисти в Закона за личните данни водят до цензура

Неясни и ненужни текстове оповестени

за противоконституционни от 8 съдии,

4-ма са на изключително мнение

Правилата за публицисти при събиране на персонални данни за изявления са противоконституционни. Това разгласи Конституционният съд с решение от петък по проблема с 10-те критерия, които би трябвало да се съблюдават от медиите при събиране и откриване на персонални данни. Така цялостен член от закона се анулира. Според висшите магистрати текстовете са неразбираеми и основават предпоставки за необятното им пояснение от Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД). Според решението на съда това е форма на цензура, а тя е неразрешена в Конституцията. Освен това разпоредбите водят и до автоцензура измежду медиите, написа още в решението. Причината е, че за всеки материал публицистите ще би трябвало да преценят критериите, с цел да не попаднат под ударите на КЗЛД. Правилата бяха гласувани при започване на годината и въведени в закона поради GDPR директивата на Европейски Съюз. След това президентът Румен Радев наложи несъгласие, само че Народното събрание го преодоля. След това Българска социалистическа партия сезира конституционния съд.

Решението на конституционния съд е подписано с изключително мнение от 4-ма съдии, измежду които не е ръководителят проф. Борис Велчев.

С оповестения за противоконституционен текст публицистите бяха принудени да вършат оценки за салдото сред свободата на словото и правото на отбрана на персоналните данни - да регистрират естеството им, въздействието им, смисъла им за оповестения материал и други сходни, само че неразбираеми правила.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР