Next.e.GO, която планираше завод в Ловеч, изпадна в несъстоятелностГерманският производител

...
Next.e.GO, която планираше завод в Ловеч, изпадна в несъстоятелностГерманският производител
Коментари Харесай

Новините от седмицата: Next.e.GO фалира; Нов опит за „бонус-малус“; Инвестиция от Китай

Next.e.GO, която планираше цех в Ловеч, изпадна в неплатежоспособност
Германският производител на електрически коли Next.e.GO Mobile SE (e.GO), който планираше да строи цех в Ловеч, е подал молба за оповестяване в неплатежоспособност. Това се случва година и половина след стъпването на компанията на Нюйоркската фондова борса и на фона на последвалия напор на евтини електрически коли от Китай, каквито действително планираше да прави и основаната в Аахен e.GO.
Китайска автомобилна компания строи цех в Тракия икономическа зона
Китайската Shanghai Unison Aluminium Products Co. ще влага 35 млн. евро в цех за произвеждане на авточасти в Тракия икономическа зона (ТИЗ). Това сподели за Economic.bg Катя Стайкова, изпълнителен шеф на “Клъстер Тракия икономическа зона ”. Новото произвеждане ще се намира на територията на община " Марица ", с. Радиново.
Около 780 български компании ще би трябвало да изготвят ESG доклади
България прави първите крачки към транспонирането на европейската инструкция за наложителното отчитане на устойчивостта на големия бизнес в страната. Министерството на финансите изготви план на промени в Закона за счетоводството, които целят да регламентират спецификите на информацията, част от отчетите и обсега на предприятията, които подлежат на наложително отчитане.
Кои са най-големите IT работодатели в България?
Острият апетит за фрагменти години наред описваше IT промишлеността в България, само че охлаждането на стопанската система докара до спад в обявите за работа. Това обаче не значи безусловно, че бизнесът свива екипите си, а единствено, че поставя на пауза разширението им.
Българската euShipments закупи словашки съперник
Базираната в Русе логистична компания euShipments, която за поредна година влезе в елитната ранглиста FT 1000 на Financial Times, закупи още едно сдружение в района на Централна и Източна Европа. Българската компания е купила словашката Swiss Point Data, а договорката цели усилване позициите ѝ на Стария континент.
Годишната инфлация в България се забави до 3.3%
Годишната инфлация в България се забави през февруари до най-ниското си равнище от юли 2021 година, или от две години и половина насам. Според данните на Националния статистически институт (НСИ) на годишна база цените са се повишили приблизително с 3.3%. За съпоставяне, месец по-рано инфлацията бе 3.8%.
Българският експорт за Германия се сви с близо 10%
Стойностният размер на износa за Германия – най-големият търговски сътрудник на България – през миналата година се е свил с 9.5%. Това е резултат от сложната обстановка за немската стопанска система, която изпадна в криза и поръчките към немските концерни, надлежно към техните подизпълнители в Европа, спаднаха.
МВФ отново поучава България да махне плоския налог
Един от огромните фискални проблеми на България е неналичието на визия за дълготраен растеж на приходите в бюджета, а в това време обществените и финансовите разноски порастват. Вариант за попълване на приходната част е премахването на тавана на осигуровките, тъй че всеки да се обезпечава върху действителната си заплата. Друга опция е въвеждането на напредничав налог за физическите лица, с който да се понижи неравенството в страната. Това виждане показаха пред депутати в Народното събрание представители на Международния валутен фонд (МВФ), които са на годишната си задача в България.
Правителството отново пробва да вкара системата „ бонус-малус “
Правителството прави нов опит да вкара системата „ бонус-малус “, която да се употребява при ценообразуването на наложителната застраховка „ Гражданска отговорност “. На днешното държавно съвещание бяха признати промени в Кодекса на застраховането в тази посока, само че те би трябвало да бъдат гласувани от Народното събрание.
„ Лукойл “ дължи 13.3 млн. лева „ солидарна вноска “ за февруари
Бургаската рафинерия „ Лукойл Нефтохим “ би трябвало да преведе на бюджета още 13.3 млн. лева като „ солидарна вноска “ за месец февруари. Това демонстрират изчисленията на Министерство на стопанската система, което до 15-о число на всеки месец дефинира размера на изключителния налог.
АЯР чака да лицензира американското гориво за АЕЦ „ Козлодуй “ в точния момент
Лицензирането на американското нуклеарно гориво на Westinghouse за 5-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “ върви по проект и ще бъде финализирано скоро от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР). Това стана ясно на годишната конференция на регулатора в четвъртък, на която бяха показани резултатите досега.
„ Подписваме празен чек “: Депутатите утвърдиха американските реактори в АЕЦ „ Козлодуй “
Без изявления от представители на ръководещата коалиция и с доста рецензии от страна на опозицията депутатите утвърдиха съглашението със Съединени американски щати за създаване на нови реактори на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “. Двата блока ще се строят по технологията AP1000 на американската компания Westinghouse („ Уестингхаус “). Изпълнител на плана пък ще е южнокорейската Hyundai Engineering & Construction („ Хюндай инженеринг “).
ГЕРБ и Движение за права и свободи оферират бюджетът да покрие дупката във Фонда за енергийна сигурност
ГЕРБ и Движение за права и свободи се пробват да задължат финансовия министър Асен Василев да покрие посредством държавния бюджет образувалия се към 1 милиарда лева недостиг във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ (ФСЕС). За казуса алармира първо ръководителят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев (ГЕРБ) предходната седмица.
Идеята за връщане на такса „ отговорности към обществото “ разгневи бизнеса
Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) реагира остро на лансираните в общественото пространство хрумвания за връщане на таксата „ отговорности към обществото “, която от няколко години е 0 лв.. Повишаването ѝ се преглежда като вид да се попълни финансовата дупка във фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ (ФСЕС), за която предходната седмица се разбра, че е достигнала 1 милиарда лева
Енергийното министерство най-сетне отвори мярката за огромните ВЕИ и батериите
Министерство на енергетиката най-сетне започва процедурата за набиране на планове за ВЕИ мощности и акумулатори за бизнеса. Мярката трябваше да бъде отворена още през ноември предходната година, само че се отлагаше поради изясняването на елементи в нея с Европейската комисия.
Столична община залага рекорден бюджет за градски превоз
Рекорден бюджет за градския превоз на София показаха на конференция в петък заместник-кметове и зам.-председателят на отрасловата комисия. Предстои финансовата рамка да бъде разисквана в понеделник на съвещание на транспортната комисия.
Туризмът в София е в капан – без тактика и съответни планове
Липсата на тактика в българския туризъм не е ново събитие, само че в последната година този проблем като че ли към този момент излиза отвън надзор. Кризите, които връхлетяха бранша, бяха доста – започвайки със здравната рецесия и войната в Украйна през замърсяването на водите в Черно море и неналичието на сняг в планините та чак до спора в Израел. Всичко това вкара бранша в серпантина от проблеми.
Комисия за защита на конкуренцията пусна поръчката за 35-те електрически влака
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) оставя без почитание жалбата на френската Alstom SA по процедурата за покупка на 35 електрически мотрисни влака, стартирана от Министерство на превоза. Търгът бе краткотрайно спрян преди 2 седмици, само че най-вероятно ще бъде пуснат още веднъж, в случай че френският производител не апелира решението пред Върховния административен съд.
НКЖИ стартира градеж на два жп надлеза по линията Пловдив – Бургас
Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ стартира построяването на два пътни надлеза в междугарието Маноле – Белозем по жп направлението сред Пловдив и Бургас. Дейностите по строителството се финансират със средства по Кохезионния фонд на Европейския съюз.
АПИ пуска придвижването при пътен възел „ Ребърково “, само че отново за малко
Агенция „ Пътна инфраструктура “ дава обещание да пусне за придвижване пътен възел „ Ребърково “ по обяд. Той е част от скоростното трасе сред Мездра и Лютидол, което бе отворено краткотрайно преди по-малко от месец. Тогава обаче въпросният пътен възел остана затворен, а жителите на обитаемоте места от района бяха принудени още веднъж да минават през обходни направления.
Не стигат строители за огромната капиталова стратегия в общините
Министърът на районното развиване в оставка Андрей Цеков стартира да подписва контракти с кметове на общини за финансиране и осъществяване на разнообразни инфраструктурни планове. Те са част от капиталовата стратегия на стойност над 1 милиарда лева в бюджета за 2024 г. До момента са подписани 442 съглашения със 115 общини за планиране, строителство, главен ремонт и реорганизация на разнообразни обекти.
ПП-ДБ оферират дигитализиране на строителния развой
Да се смъкна административната тежест от строителите, като множеството стъпки, през които минават, бъдат цифровизирани. Това оферират народни представители от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ с промени в Закона за устройство на територията. Основната цел е съвсем всички документи – от заявката за план през одобряването на устройствени проекти до разрешението за градеж – да се подават и утвърждават електронно. За такива промени упорстват от години строителите в страната.
Бивш министър на ГЕРБ влиза в надзора на държавния ВиК холдинг
Ивелина Василева, министър на екологията във второто държавно управление на ГЕРБ, влиза в ръководството на „ Български ВиК Холдинг “. Тя ще замести Дафинка Семерджиева като член на Надзорния съвет. Смяната е станала с решение на министъра на районното развиване Андрей Цеков в средата на февруари.
Националният фонд за декарбонизация ще финансира ВЕИ и санирането
Министерство на енергетиката прави стъпки към основаването на Национален фонд за декарбонизация (НФД). Той би трябвало да се трансформира в един от главните финансови принадлежности за обновяването на сградния фонд в България. За задачата ведомството прави промени в Закона за енергийната успеваемост, които да разрешат санирането на жилищни и нежилищни здания, само че и други вложения, свързани с възобновими енергийни източници.
Къде се разминават младежите и работодателите на пазара на труда в България?
През последните няколко години пазарът на труда беше извънредно динамичен, а наподобява измененията не престават. Първото огромно разтърсване пристигна с началото на Коронавирус пандемията – освобождението на хора и прекосяването към работа от у дома, по-късно възобновяване и обвързвания с него дефицит на квалифицирани служащи, с цел да пристигна изкуственият разсъдък. И това не е краят – стопанската система на Европа се забавя, това неизбежно се придвижва в България,  което пък вещае спомагателни проблеми на пазара на труда, изключително при младежите.
Трябва ли работещите от у дома да получават по-ниско възнаграждение?
Работещите от у дома са изправени пред заплахата да стартират да получават по-ниско заплащане от своите сътрудници в офиса. Причината за това е желанието на европейските компании да пестят разноски и да покачат продуктивността на заетите, демонстрира изследване, представено от Euronews.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР