Newsom планира да трансформира държавния затвор San Quentin. Законодателите и обществеността имаха малък принос

...
САКРАМЕНТО, Калифорния (AP) — Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм има
Коментари Харесай

САКРАМЕНТО, Калифорния (AP) — Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм има амбициозни и скъпи планове за порутена фабрика в държавния затвор Сан Куентин, където затворниците на един от най-прословутите в нацията затворени веднъж построени мебели и законодателите му дадоха зелена светлина да започне с малко принос или пропуск.

Той иска да похарчи 360 милиона долара за разрушаване на сградата и замяната й с друга, напомняща повече на колежански кампус, с студентски съюз, класни стаи и евентуално кафене. Това е част от желанието му да превърне Сан Куентин, някога дом на най-големия осъден на смърт в нацията и където държавата е извършвала екзекуции, модел за подготовка на хората за живот навън - промяна от десетилетния фокус на държавата върху наказанието.

И Newsom иска всичко това да се случи до декември 2025 г., точно преди той да напусне поста.

Консултативен съвет от 21 членове Newsom, избран да помогне за оформянето на дизайна и програмирането на новото съоръжение, не трябва да следват законите за открити срещи, докато законодателната власт размени места в съвета и официалния надзор по време на преговорите за бюджета.

Това е повод за загриженост за поддръжниците и критиците на реформата в затворите. Републиканските законодатели казват, че законодателната власт се нуждае от повече дума в процеса, особено когато щатът е изправен пред бюджетен дефицит от близо 32 милиарда долара. Защитниците на наказателното правосъдие казват, че реформирането на Сан Куентин отвлича вниманието от истинската цел за затваряне на повече затвори.

„Харченето на стотици милиони за нова затворническа инфраструктура е стъпка в грешната посока“, каза Браян Канеда от CURB, коалиция за реформа на наказателното правосъдие. „Ако няма публичен достъп до срещите на консултативния съвет на Сан Куентин, това е наистина сериозна загриженост, на която според мен хората не обръщат достатъчно внимание.“

След запитвания от Асошиейтед прес, кабинетът на губернатора каза тя ще публикува доклада на консултативния съвет на обществеността, преди Нюсъм да представи следващия си бюджет пред законодателите през януари.

„От самото начало на този процес администрацията ангажира разнообразен набор от заинтересовани страни и се ангажира да прозрачно публикуване на препоръките на Консултативния съвет. Нашите партньори в законодателната власт – заедно със заинтересованите страни, включително жертви, лишени от свобода лица и техните семейства, служители (от Департамента за корекции и рехабилитация) и доставчици на програми – са в основата на успеха на Сан Куентин“, Изи Гардън, заместник-директор по комуникациите за Newsom , се казва в изявление.

Консултативният съвет включва привърженици на реформата на наказателното правосъдие, най-високо ръководство на Сан Куентин и политически съюзници на Newsom като кмета на Сакраменто Даръл Стайнбърг. Той се е срещал поне пет пъти от юни и ще даде предварителен доклад до администрацията този септември и окончателен доклад през декември.

Губернаторът Демократична партия за първи път обяви плановете си за преустройство на затвора - и преименуване на съоръжението, разположено на около 18 мили (29 километра) северно от Сан Франциско Центърът за рехабилитация Сан Куентин - през март. Той каза, че Калифорния ще предложи своя собствена гледна точка на модела на скандинавския затвор, където килиите приличат повече на общежития и затворниците имат достъп до дейности и образователни програми.

Newsom през 2019 г. създаде мораториум върху екзекуциите и държавата започна да премества останалите 700 осъдени на смърт затворници в Сан Куентин в други затвори. Сан Куентин е дом на общо повече от 3600 затворници.

Сан Куентин вече има някои от най-иновативните програми за затворници в нацията. През юли администрацията на Newsom покани репортери на обиколка на затвора, демонстрирайки акредитирани курсове в колежи, академия за кодиране и награждавания нюзрум на затвора, наред с други програми. Много затворници казаха, че са развълнувани от повече програмни пространства, но други останаха скептични.

Хуан Хейнс, затворник в Сан Куентин от близо три десетилетия, каза, че усилията на губернатора да промени културата в Сан Куентин само ще работа, ако и затворниците, и пазачите в затворите се съгласяват с визията, каза той пред репортери по време на медийната обиколка през юли.

Щайнбърг, един от лидерите на консултативния съвет, каза, че групата се заема с това как да преквалифицира поправителните служители и да подобри опитът на затворниците, наред с други въпроси.

Департаментът за поправки и рехабилитация започна да набира изпълнители за проектиране на новия кампус, преди законодателите да одобрят бюджета, и беше наета фирма с планове да започне строителството през следващата година. Законодателите се отказаха от изискването за запазване на историята и преглед на въздействието върху околната среда, за да ускорят проекта.

Кампусът на Сан Куентин ще струва 360 милиона долара чрез облигация за приходи от наем. Законодателите също така се съгласиха да отделят още 20 милиона долара от общия фонд за други по-малки капиталови проекти, препоръчани от съвета.

Демократичните депутати, които имат супермнозинство в Калифорния, казаха, че подкрепят проекта на Newsom. Одобряването му им помогна да постигнат различна политическа победа.

В замяна на одобрение те добавиха разпоредба към бюджета, която им дава достъп до ключови данни за оперативния капацитет на затворите в щата, което според тях ще помогне определете кое да изключите. Калифорния има приблизително 15 000 празни затворнически легла, брой, който се очаква да расте.

Членът на събранието Фил Тинг, демократ от Сан Франциско, който председателства бюджетната комисия на събранието, каза, че на законодателите са били обещани повече подробности за Сан Куентин, но тяхната цел е „да има много по-широка дискусия относно цялостната система... не само за един затвор.“

Членът на републиканското събрание Том Лаки, който участва в бюджетната подкомисия за обществена безопасност, каза, че Нюсъм не е търсил законодатели ' вход.

„Предполага се, че ние сме надзорът“, каза Лаки. „И така, как можете да наблюдавате нещо, което има толкова минимално количество комуникация?“

Танх Тран, който беше затворен в Сан Куентин от 2018 до 2022 г., каза, че целият процес е „черна дупка“ за обществеността . Тран, който сега работи за Центъра за човешки права на Ела Бейкър, каза, че усилията на местните жители за ангажиране със законодателите и администрацията са били игнорирани.

„Губернаторът направи своя избор“, каза Тран. „Той даде тази неограничена власт на този консултативен съвет, на който е позволено да се събира тайно, и ние сме изключени.“

Нюзъм каза пред репортери през август, че ще има „официален“ и „неформален“ ангажимент относно проекта Сан Куентин със законодателната власт през целия процес, но държавата трябва да действа спешно.

„Не ми остават много лета, искам да го задвижа“, каза той. „Хората разчитат на нас. Те ни чакат.“

Законодателите от двете партии първоначално се присмиваха на високата цена и отхвърлиха плана на Newsom. Безпартийните съветници на законодателния орган заявиха, че му липсват подробности и нарекоха крайния срок до 2025 г. „ненужен“ и „проблематичен“. изискаха от съвета да провежда публични срещи и упълномощиха Департамента за поправки и рехабилитация да им предостави актуализации. Въпреки това, дни по-късно, те дадоха на Нюзъм целия пакет от 380 милиона долара - с всички разпоредби за отчетност, които искаха да бъдат премахнати.

Ting защити сделката, като каза, че държавата няма да разреши облигацията за приходите от лизинг за проекта без „много, много подробни планове.“

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР