Жителите на Девня вече ще могат да следят в реално

...
Жителите на Девня вече ще могат да следят в реално
Коментари Харесай

Жителите на Девня ще могат да следят чистотата на въздуха в реално време

Жителите на Девня към този момент ще могат да наблюдават в действително време индикаторите на атмосферния въздух в града, откакто по самодейност на кмета Свилен Шитов формалният уебсайт на общината бе обвързван със сървъра на автоматизираната измервателна станция (АИС) „ Изворите “, находяща се в двора на поликлиниката в квартал „ Река Девня “. Това е огромна крачка в борбата на локалната власт за обезпечаване на навременна информация за равнището на следени замърсители, които се изпускат в атмосферата от Девненския индустриален комплекс, оповестиха от Община Девня.
Отсега нататък жителите могат да наблюдават данните 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата. За задачата би трябвало да влязат в формалния уебсайт на Община Девня – www.devnya.bg, и да кликнат върху секция „ Качество на атмосферния въздух в община Девня “. Посредством падащото меню горе вдясно може да се проследят равнищата на всички следени замърсители, които се мерят от сензорите на АИС „ Изворите “: фини прахови частици, бензен, въглероден оксид, амоняк, азотен двуокис, моно-азотни оксиди, озон, серен диоксид. Най-важно е черната хоризонтална крива да не излиза от зеленото поле, а най-добре е да е в най-долната част на диаграмата.
В събота, 7 октомври, обаче, тя е навлязла в розовото поле по индикатора „ фини прахови частици “ – за времето от 00:00 до 20:00 часа, което значи, че в продължение на 20 часа девненци са дишали наднормено запрашен въздух, въпреки и индикаторите да не надвишават доста пределно допустимите стойности от 50 mg/m3 (микрограма на кубически метър въздух). Причините за това са незнайни. Най-близкият до станцията индустриален замърсител е циментовият цех, откъдето не съблюдаваха поетия от тях ангажимент да дават ежемесечно на общината данните от личните си непрекъснати измервания.
Чрез приложението в devnya.bg може да се наблюдават и други индикатори: слънчева радиация, температура, относителна мокрота на въздуха, посока и скорост напразно. Падащото меню вляво (календар), което ще излезе, откакто се кликне върху датата, дава опция да се проследят стойностите на следени замърсители за минали интервали.
Оттук нататък всекидневно екологичният отдел и пресслужбата на общината ще наблюдават и проучват данните, които постъпват от АИС „ Изворите “. При нужда популацията неотложно ще бъде осведомено посредством обществените мрежи и медиите за регистрирани аномалии, като аргументите за тях ще се търсят взаимно с органите на държавната екоинспекция и с представителите на индустриалните колоси.
Досега ангажираните с казуса длъжностни лица в Община Девня и жителите научаваха данните за качеството на въздуха чрез ежедневния бюлетин на Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС), откъдето ги оповестяват с огромно забавяне, вариращо от един до няколко дни, освен това в осреднен тип. Така да вземем за пример едвам в понеделник след 11.00 часа ще стане ясно дали Изпълнителна агенция по околна среда ще отрази записаното превишение по индикатора „ фини прахови частици “ в Девня, или ще се окаже, че средноденонощната му стойност не надвишава оптимално допустимата граница. Последното би дало съображение на екоагенцията да не регистрира 20-часовото наднормено замърсяване на въздуха – процедура, за която Изпълнителна агенция по околна среда е подложена на критика неведнъж, само че без резултат.
Въпреки че локалната власт реализира прочут прогрес в неравната си борба за справедлива и навременна информация по повод качеството на въздуха, на този стадий АИС „ Изворите “ остава в квартал „ Река Девня “. Многократните опити на кмета Свилен Шитов и на екологичния отдел в общината да убедят органите на Министерство на околната среда и водите, че станцията би трябвало да бъде преместена в кв. „ Повеляново “, където се намират множеството промишлени замърсители, не срещат рационални контрааргументи. Така АИС „ Изворите “ остава на разстояние 12 км от Индустриална зона – юг, а обсегът ѝ е едвам 2 километра. Вредни аерозоли, въпреки и с непредставителна централизация на замърсителите, до нея биха стигнали единствено в случай че вятърът в Девня духа от югоизток към северозапад. Затова и аргументите за регистрираните от станцията превишения би трябвало да се търсят в производствата, които се намират в нейния обхват.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР