Невярно е твърдението, че ръководството на УМБАЛ Александровска“ е увеличило

...
Невярно е твърдението, че ръководството на УМБАЛ Александровска“ е увеличило
Коментари Харесай

Д-р Атанасов: С 9,3 млн. лв., а не с 24 млн. лв. са увеличени просрочията на „Александровска“

„ Невярно е изказванието, че управлението на УМБАЛ „ Александровска “ е нараснало просрочените отговорности на болничното заведение с 24 млн. лева В този интервал, в който управляваме, са дошли фактури за забавени заплащания, само че в същото време е осъществено погасяване на  отговорности в размер на 44 275 476 лева, което е довело да понижаване на темпа на напредък на просрочените отговорности. Действително са нарастнали отговорностите, само че с 9,3 млн. лева, а темпът на повишаване е понижен. Реално даже отчасти въведените ограничения са дали резултат “. Това сподели на конференция през днешния ден шефът на УМБАЛ „ Александровска “ доктор Атанас Атанасов.

Той посочи, че управлението на лечебното заведение е било насила да свика конференцията поради незадоволство от срещата при министър Асен Меджидиев. „ Имахме среща с министъра, на която изказахме подозрение, че оповестените данни са погрешни. Понеже тази заран беше обявено, че и новата инспекция, която още не е приключила, е потвърдила данните, бяхме принудени да срещнем обществеността с тях. Не желая да върша догатки, само че пораждат подозрения, че този одиторски екип не разгласява тези данни за да направи избрани внушения за управлението на болничното заведение “, сподели още доктор Атанасов.

Той заяви, че просрочените отговорности към 30 юни 2021 година са били в размер на 28 476 399 лева, а към 31 август 2022 година - 37 827 918 лева За интервала е осъществено погасяване на  отговорности в размер на над 44 млн. лева, което е довело да понижаване на темпа на напредък на просрочените отговорности. Общите отговорности към 1 юни 2021 година са били в размер на 42 078 654 лева, а към 31 август 2022 година - 44 056 198 лева

„ Още в средата на предходната година започнахме да работим за външно финансиране, откакто стана ясно, че не можем да се оправим със лични сили. Само една банка се съгласи да ни даде заема, само че след това принципала не утвърди тази банка и предложи да аплайваме за подобен заем от страната “, изясни доктор Атанасов.

Въпреки че Министерски съвет издаде разпореждане, с което утвърди заем от 35 млн. лева, болничното заведение не го е получила, защото съгласно уговорка в контракта за усвояването му е належащо 80-те кредитори да се подпишат съглашения, че се отхвърлят от спомагателните лихви за просрочие. „ 7 снабдители отхвърлиха, сред които и две държавни предприятия – Топлофикация-София и Майчин дом. За Майчин дом се чака позволение на принципала, а Топлофикация също е със съществени отговорности “, сподели доктор Атанасов.

Ръководството на болничното заведение е подхванало своевременни дейности за кандидатстване и надлежно утвърждение от Българската банка за развиване на заем от 5 млн. лева, споделят от лечебното заведение. От ББР обаче още не са одобрили заема, няма и отговор на 4 писма от болничното заведение.

„ Успяваме да работим устойчиво. Голяма част от компаниите се съгласиха да продължат доставките, въпреки и единствено до сумата, която сме в положение да заплатим. Освен това тези компании също теглят заеми, защото нямат толкоз свободни пари. Увеличихме главните заплати до главните равнища по КТБ, не сме имали спиране на заплащанията към личния състав “, добави още шефът на УМБАЛ „ Александровска “.

В отговор на въпрос дали това не е метод да бъде оправдана промяната на управлението на болничното заведение, доктор Атанасов сподели, че никой „ не е венчан “ за поста си и могат да изоставен когато и да е. Според него казусът с тези изказвания е, че те удрят по репутацията на управлението, а и на самата болница, което пък е в ущърб на работещите в нея медици, пациентите и обществото.

Междувременно от „ Продължаваме промяната “ обявиха, че са срещу каквито и да било лични промени в Александровска болница към този миг. „ Настояваме на настоящето управление да бъде дадена опция да употребява държавния заем по предопределение. Ако то се оправи, позитивните резултати ще станат забележими до няколко месеца “, написа в позицията на политическата партия.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР