Невроните в областта на мозъка, отговаряща за паметта, са по-големи

...
Невроните в областта на мозъка, отговаряща за паметта, са по-големи
Коментари Харесай

В дълголетниците са открити анормални неврони

Невроните в региона на мозъка, отговаряща за паметта, са по-големи при дълголетници (на 80 или повече години), в сравнение с при хора, които са с 20 до 30 години по-млади или имат ранни признаци на заболяването на Алцхаймер. До този извод са стигнали учени от факултета по медицина Фейнберг към Северозападния университет в Съединени американски щати, написа The Journal of Neuroscience.
Способността на хората в дълбока напреднала възраст да поддържат високи когнитивни качества и изключителна за възрастта си памет се назовава суперстареене. Установено е, че суперстареещите хора имат неповторим биологичен автограф от огромни, здрави неврони в енториналния кортекс в границите на хипокампуса, който е виновен за образуването на паметта, контрола на вниманието и пространствената навигация. Тези анормални неврони нямат тау-протеинови възли, които могат да провокират патологичния развой на невродеградация.
В изследването откривателите анализирали постмортални тъканни проби от енториналния кортекс на шестима „ суперстареещи хора “, както и на седем възрастни хора със междинни когнитивни качества, шестима младежи и петима души с ранна болест на Алцхаймер. Тази област на мозъка се състои от шест пласта неврони, подредени един върху различен. Слой II получава информация от други центрове на паметта и е доста значимо звено във веригата на паметта. Именно в този пласт се намират огромни и здрави неврони, в които не се следят процесите на формиране на тау-протеини.
Оказа се, че по незнайна причина клетъчните популации в енториналния кортекс са селективно уязвими към образуването на тау-възли по време на обикновено стареене и в ранните стадии на заболяването на Алцхаймер. И по този начин, присъщ белег на болестта е набръчкването (атрофия) на нервните кафези. Необходими са спомагателни проучвания, с цел да се разбере по какъв начин и за какво се поддържа целостта на невроните при по-възрастните „ суперстареещи “ хора.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР