Неврохирургът от УМБАЛ Св. Иван Рилски д-р Емануил Найденов, беше

...
Неврохирургът от УМБАЛ Св. Иван Рилски д-р Емануил Найденов, беше
Коментари Харесай

Неврохирургът д-р Емануил Найденов с критика към БЛС, столичната колегия му размаха пръст |

Неврохирургът от УМБАЛ " Св. Иван Рилски " доктор Емануил Найденов, беше " смъмрен " от Столичната лекарска гилдия (СЛК) за изявление, в което подлага на критика Българския лекарски съюз (БЛС). Това заяви за OFFNews медикът.

Случаят е с шестмесечна отминалост, а предизвестието към лекаря е отправено в публично писмо на СЛК от 18 март 2022. За какво става дума?

На 25 октомври 2021 година, по bTV, помолен да коментира , доктор Найденов споделя, че  структурите на ръководство на БЛС имат " ментален проблем " и че с отхвърли си съсловната организация дава " разнопосочни послания ":

" Защо сега лекарският съюз не подписва съглашението да се делегират 100% от месечните бюджети на лечебните заведения, което е реализирано със здравната каса? ", пита риторично медикът и отново удостоверява позицията на съдружие " Лекари за ново опазване на здравето ", че плановата активност в изискванията на пандемия не би трябвало да бъде спирана и че страхът е принудил пациенти с други болести да не търсят помощ, което е довело до съществено нарастване на смъртността.

Същия ден от съсловната организация разгласяват позиция, " по отношение на популяризираното измежду шефове на лечебни заведения от управлението НЗОК изказване, че БЛС отхвърля да подпише Анекс към НРД 2020-2022, обвързван с изплащането на 100% на месечните бюджети на лечебните заведения ". 

От съюза изясняват, че не са били осведомени с плановете и изчисленията, свързани с предлагането на НЗОК.

" До Съсловната организация е изпратено писмо, в което в един ред е посочено, че всяка болница, в която 10% от леглата ѝ, избрани за Ковид-пациенти, са заети ще получи цялостните си бюджети за септември, октомври и ноември месец. Така според това предложение: болница, с избрани 10 кревати за лекуване на Ковид-пациенти, която е приела даже един пациент ще получи цялостния си бюджет без да е належащо да работи и да регистрира активност от този миг нататък. "

Все отново от БЛС прецизират, че биха подкрепили предлагането икономията от 110 млн. лева за бъде разпределена по месечните бюджети и изплатена на 100% на лечебните заведения.

След лекарския съюз реагира и етичната комисия към Столичната лекарска гилдия, която изисква доктор Емануил Найденов да даде пояснение за думите си документално или да се яви персонално. След като в оповестения 10-дневен период от лекаря не последва реакция, комисията го предизвестява, че с държанието си " уронва престижа на управлението на съсловната организация и положителното име на сътрудниците си ". От комисията приканват доктор Найденов към " прецизно съблюдаване на морално-етичните правила в обществени диспути и изявления. "



Запитан какви ще са следствията, неврохирургът съобщи пред OFFNews, че това писмо има ролята на " мъмрене, един тип условна присъда ". Според лекаря " назидателният звук към инакомислещите " демонстрира, че в управническите структури на съсловната организация " нищо не се е трансформирало ".

Сходни са мненията и на коментиралите  " главните функционалности на тези организации в бг са профсъюз, а не такова е предназначението им ", " извънредно усърдни в старите комсомолски обичаи ", " то пък един престиж и авторитет " и т. н.

На въпрос от OFFNews за какво писмото е изпратено шест месеца след случая, доктор Найденов отговори, че комисията към СЛК е трябвало " да излезе някак от състояние ". Според него сходно размахване на пръст против лекари, които подлагат на критика дейностите на управлението на БЛС, е допустимо, тъй като структурата е монополна и наложителна. 

Редно е да има конкуренция, това ще работи в интерес на самите организации, безапелационен е доктор Емануил Найденов, от съдружие " Лекари за ново опазване на здравето ".

 

 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР