Невро-психиатърът д-р Джимо Адеджумо казва, че икономическите трудности може да

...
Невро-психиатърът д-р Джимо Адеджумо казва, че икономическите трудности може да
Коментари Харесай

Икономическите трудности се отразяват на психичното здраве

Невро-психиатърът доктор Джимо Адеджумо споделя, че икономическите компликации може да повлияят на психологичното здраве на нигерийците, съобщи Българска телеграфна агенция.

Д-р Адеджумо работи с Федералната невро-психиатрична болница „ Яба “. В изявление за организация НАН в четвъртък в Лагос той изясни, че актуалните стопански компликации, съчетани с равнището на неустановеност в страната, евентуално могат да причинят психологични болести на повече нигерийци.

Той сподели, че икономическите компликации включват инфлация, беднотия, малтретиране на деца, обезчестяване, разрушени домове и разрушени бракове, финансови проблеми, травматични прекарвания и степени на принуждение и други.

„ В някои случаи хората може даже да не знаят, че е налице психологично заболяване. Истината е следната - обществената рецесия оказва въздействие върху психологичното здраве на жителите. Ако погледнете степента на обществената рецесия и компликациите и ги сравните с това, което се случва в други климатични условия, ще откриете, че имаме по-голяма предразположеност към развиване на психологични болести “, сподели доктор Адеджумо.

Той сподели, че жертвите на обезчестяване или похищение са претърпели висока степен на контузия и това също въздейства на психологичното им здраве.

Психиатърът сподели, че опустошителните последствия от бунтовническите офанзиви, несигурността, отвличанията и други рецесии в цялата страна са причина мнозина да се нуждаят от психиатричен обзор.

Д-р Адеджумо сподели, че към 64 милиона нигерийци са имали една или друга форма на меланхолия, добавяйки, че депресията и стресът са съществени фактори, предразполагащи към психологични болести.

Той сподели, че статистиката на Световната здравна организация (СЗО) демонстрира, че всеки четвърти нигериец, приблизително 50 милиона души, страда от психологично заболяване.

Д-р Адеджумо сподели, че обстановката се утежнява, защото в страната са малко нужните експерти като психиатри, психиатрични сестри, психолози и други, които да лекуват и оказват помощ на пациентите.

Психиатърът сподели, че повече от половината от експертите по психологични грижи са били привлечени от чужбина. 

„ Изследванията демонстрират, че един на всеки четирима нигерийци ще има проблем, обвързван с психологичното здраве през живота си, а имаме по-малко от 300 квалифицирани психиатри в страната. Нямаме задоволително психиатрични експерти и даже дребното, които имаме, са привлечени от чужбина “, сподели той.

Поради това доктор Адеджумо приканва да се подхващат самодейни ограничения за справяне с икономическите усложнения в страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР