Невралгията представлява краткотрайна, често рецидивираща болка в определена част на

...
Невралгията представлява краткотрайна, често рецидивираща болка в определена част на
Коментари Харесай

Кога болката ни се дължи на невралгия?


Невралгията съставлява краткотрайна, постоянно рецидивираща болежка в избрана част на тялото или по продължение на характерен нерв. Характерът на болката постоянно се разказва като горящ, рязък или сходен на прекосяване на електрически ток.

Сама по себе си невралгията не съставлява заболяване, а по-скоро признак на увреда или характерно засягане на избран нерв в човешкото тяло. Съществуват доста типове невралгия, според от типа на засегнатия нерв, частта от тялото, която инервира или подлежащата причина. Една от най-често описваните невралгии е така наречен тригеминална невралгия, виновна за поява на мъка в едната страна на лицето.

Болката при невралгия, за разлика от ноцицептивната болежка, не се дължи на стимулация на така наречен болкови рецептори и заради тази причина не се повлиява от общоприетоо изписваните болкоуспокояващи средства. Промяна в структурата или функционалността на „ болезнените” нерви, евентуално заради увреда, заболяване или компресия на нерва, е причина за появяването на невралгия.

Мембраностабилизиращите лекарства като габапентин или антиепилептични средства се употребяват за преодоляване на този тип болежка. Дейстивето им се дължи на угнетяване на електрическите импулси, провеждани от нервите и надлежно угнетяване на болковите сигнали. В някои случаи, когато консервативната терапия не оказва помощ, е показана и оперативната интервенция.

Кои хора са застрашени от поява на невралгия?

Практически всеки човек може да изпита признаците на лека невралгия в избран миг от живота си, само че нормално епизодът на болежка е временен и постоянно самоограничаващ се в границите на няколко дни. Някои типове невралгия обаче могат да продължат по-дълго, довеждайки до съществено намаление на качеството на всекидневно действие на индивида. Възрастните пациенти са доста по-сериозно застрашени от поява на невралгия, само че, в реалност, хората от всяка възраст могат да бъдат наранени.

Кои са признаците за поява на невралгия?

Основни характерности на невралгията са:
Болката нормално е локализирана; Характерът на болката е горящ или рязък, според от засегнатия нерв; Засегнатата част от тялото е сензитивна на досег, като всяко прилепяне може да се възпиеме като болка; Функцията на засегнатата част от тялото нормално е запазена; Може да е налице мускулен конвулсия в засегнатия сектор.
Кои са вероятните аргументи за поява на невралгия?

В огромна част от случаите точната причина за поява на невралгия може да не се откри.

Възпаление на нерва е измежду най-често срещаните откриваеми аргументи за поява на невралгия. Основните аргументи за появяването на неврит са:
Херпес зостер – така наречен постехерпетична невралгия, която е една от най-често срещаните форми на невралгия. Болката може да се задържи дълго след изгубване на присъщия обрив, изключително в случаите на засягане на лицето; Инфекция – нервът може да бъде обиден от равиваща се наоколо зараза, да вземем за пример зъбен абсцес; Натиск или увреда на нерва – при съществуване на счупени кости, патология на междупрешленните дискове (т.нар. ишиас), туморни процеси; Сифилис, множествена склероза, диабет и други
Как се слага диагнозата?

Не съществува характерен тест за доказване съществуването на невралгия. Диагностичният логаритъм цели изключване съществуването на предстоящ развой, който може да е виновен за появяването на невралгия. Неврологичен статус, за установяване на засегнатата зона и надлежно типа на засегнатия нерв, консултация с дентален експерт, за разкриване на възможна зъбна патология и в частност цирей, цялостна кръвна картина за разкриване на възможна зараза и рентгенография за вероятно съществуване на компресия на нерва са измежду първите стадии от диагностичното проучване.

Свързани публикации.. Тригеминална невралгия - едно от най-жестоките болкови чувства 0 Херпес зостер – лекуване на болката с физиотерапия 0 Хронична невропатна болежка - признаци и средства за преодоляването ѝ 0

Какво е лекуването?

Терaпевтичните благоприятни условия включват:
Лечение на подлежащата причина, в случаите че се открива такава; Болкоуспокояващи лекарства като ацетилсалицилова киселина и др.; Витамини от група В; Антиконвулсивни медикаменти; Антидепресанти; Хирургична намеса; Физикална терапия – физиотерапия; Алтернативна терапия – акупунктура, медитация и други.4017
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР