Неволята на бежанците е част от работата на художника Дима

...
Неволята на бежанците е част от работата на художника Дима
Коментари Харесай

Нещастието на хората е особено интензивно: Руски художник проследява последиците от войната

Неволята на бежанците е част от работата на художника Дима Алексеев . Той напуща Русия през 2016 година, а в този момент живее в Съединени американски щати. 
Това споделя журналистът на Voice of America (VOA) , Нина Вишнева в своя репортаж от Ню Йорк.  

„ Това е въпрос към тези руснаци, които останаха в Русия. Носят ли отговорност за това, което прави страната им? “, показва художникът от съветски генезис, Дима Алексеев. 

Дима Алексеев има безкрайни въпроси. Той се пробва да откри отговори посредством своето изкуство, разглеждайки въпроса за насилствената миграция, породена от война и интернационалните спорове, споделя Вишнева. 

„ Днес нещастието на хората е изключително интензивно – и единствено нараства “, безапелационен е художникът. 

Дима Алексеев се сбогува с сполучливата си кариера и удобен живот в Москва през 2016 година, откакто се почувства разтревожен от политическата конюнктура, в това число анексирането на Крим, оповестява VOA

Той се реалокира в Атланта, Джорджия и продължава да твори в Съединени американски щати. 

След като Русия нахлу в Украйна в края на февруари 2022 година, Алексеев започна да изследва комплицираното прекарване на това да станеш емигрант: от първичните усеща на болежка и загуба до осъзнаването, че може в никакъв случай да не се завърнат вкъщи, предава VOA .  

Творчеството му изобразява дългия път на бежанците.  

„ Ако моята работа ви допира, значи усещате празнината на бежанците, какъв брой “смачкани ” и измъчени са те. Когато попаднат в рискови условия като миграция, хората стават нежни, транспарантни... ", изяснява Дима Алексеев. 

Алексеев е съсредоточил част от работата си върху Украйна . Той посещава проукраински манифестации, държейки раници, завършени като цивилни здания в Украйна, които съветските сили обстрелват и унищожават, заяви VOA

Фигури от пластилин в циментови окови символизират хората, които са останали в Русия. Алексеев вижда своите другари измежду тях, обездвижени от отговорностите и отговорностите си в Русия. 

„ Задавам редица въпроси на моите другари ”, показва художникът. “Питам ги: Има война, за какво не си тръгнете? “ А те ми дават отговор: „ Не мога. Имам куче, имам майка и другари, имам работа. Не мога “, споделя Алексеев. 

Други произведения на мъжа са отдадени на войната сред Израел и “Хамас ” .  

Стъпките, които ненадейно стопират в картините му, символизират мъртвите. Тези, които се замъгляват, символизират заложниците на “Хамас ”, оповестява журналистът на VOA.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР