Невиждана по мащабите си хуманитарна криза може да предизвика ескалацията

...
Невиждана по мащабите си хуманитарна криза може да предизвика ескалацията
Коментари Харесай

България подсилва с допълнителни военни границата с Турция

Невиждана по мащабите си филантропична рецесия може да провокира ескалацията на военните дейности сред Израел и " Хамас ", счита президентът Румен Радев. Петдесет военослужещи към този момент са изпратени към границата ни с Турция в допълнение на към този момент разположеин 300 военни там, изясни министърът на защитата Тодор Тагарев. Президентът съобщи, че не е във война с кабинета за специфичните служби, само че че държавното управление не схваща същността и функционалностите на разузнаването.

Хуманитарна рецесия и световна дестабилизация са евентуалните последствия от растяща военна ескалация в Близкия Изток, изясни президентът Румен Радев. Двете страни, Организация на обединените нации и интернационалната общественост би трябвало да деескалират обстановката.

" Защото виждате, че напрежението пораства с часове и вероятността да бъдат въвлечени и други участници напълно не е дребна ", изясни президентът.

На този стадий НАТО не възнамерява поддръжка за Израел в групов формат, добави военният министър Тодор Тагарев, завърнал се от Срещата на министрите на защитата на Алианса.

" НАТО изрази цялостна политическа поддръжка на страната Израел, която беше обект на отблъскващ терористичен акт и деяние изобщо, само че НАТО не планува и не възнамерява интервенция в този район. Отделни страни обаче към този момент показаха желание да оказват помощ на Израел да подсигурява своята сигурност ", сподели министърът на защитата.

350 военни към този момент са на българо-турската граница за защитата ѝ, защото оценката на службите е, че България може да бъде наранена от нова миграционна вълна.

" Над 50 военослужещи изпратихме на границата. Тава е в допълнение на над 300-те военослужещи, които към този момент имахме. Така че армията оказва помощ за защита на нашата граница. Ако се наложи, несъмнено, за някакъв къс интервал от време ще изпратим още ", сподели Тагарев.

Според президента, въпросът не е единствено да се изпращат военни на границата, а нашите служби взаимно с партньорските да ударят центровете на интернационалните мрежи за незаконни мигранти.

" Така че до момента в който ние не се оправим дружно с нашите сътрудници с тези центрове, които са в техните страни, не в България, които зареждат тази мощна, незаконна интернационална мрежа, ние доста мъчно ще опазваме границата сами тук ", уточни президентът.

И президентът, и военният министър не считат, че нова миграционна вълна би лимитирала възможностите ни за участие в Шенген до края на годината.

" Не. Мисля, че всички схващат сегашната обстановка и изискванията, при които ние би трябвало да подсигуряваме защитата на границата. Ние ще създадем всичко допустимо, с цел да я подсигуряваме по този начин, както е належащо ", сподели министърът на защитата.

" По време и на служебното държавно управление, и на моите участия в Съвета на Европейски Съюз този период беше контрактуван, октомври месец тази година при явен проект, при ясни дейности и взаимоотношения, тъй че аз чакам доста по-активни дейности от държавното управление точно по взаимоотношението с нашите сътрудници ", разяснява Румен Радев.

Президентът съобщи, че не е в спор с държавното управление за службите.

" Няма война сред мен и кабинета за службите. Има голямо недоумение от кабинета за дилемите, същността, функционалностите на службите, тяхното взаимоотношение с задграничните сътрудници и аз тук моля за доста по-сериозно отношение към службите и към хората в службите, които виждате, че си правят прелестно работата в тази обстановка, в която са сложени ", изясни той.

Отговори и на рецензиите на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който съобщи, че за 3 години в защитата единствено са създавани генерали.

" Аз най-малко съм произвеждал същински генерали, а не измислени - от майор - генерал-майор, какъвто е казусът с някои водачи на партии. Такава подигравка с пагона не съм си разрешавал ", сподели президентът.

Румен Радев не отговори непосредствено дали ще свика Консултативен съвет за национална сигурност поради войната сред Израел и " Хамас ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР