Невиждан отдавна ръст на продажбите на дрехи и обувки отбелязва

...
Невиждан отдавна ръст на продажбите на дрехи и обувки отбелязва
Коментари Харесай

Преди Коледа българинът купувал предимно дрехи и обувки, не и храна

Невиждан от дълго време растеж на продажбите на облекла и обувки отбелязва през ноември статистиката. На годишна база оборотите на тези търговци са се нараснали с 55,7%, заяви Национален статистически институт във вторник.

През същия интервал инфлацията беше 16,9% и това нарастване на оборотите до известна степен се дължи и на повишаването. Но все пак търговците на облекла, текстил, обувки и други кожени произведения са продавали много по-големи количества спрямо година по-рано.

Същото обаче не се отнася за продажбите на храни, алкохол и цигари - оборотите от тази търговия през ноември даже са паднали с 6,4% спрямо година по-рано. Средното повишаване на храните за последните 12 месеца е към 25% и от данните излиза, че в навечерието на коледните празници българинът е понижил най-малко с една пета потреблението, с цел да издържи на растежа на цените.

По-съществено нарастване в предпразничния месец ноември има при продажбите на битова техника - 16,6% на годишна база. Също и на горива - с 14,9%, както и при онлайн търговията - с 13%. Тези растежи обаче са напълно под размера на инфлацията за същия интервал, т.е. действително зад цифрите се крие не растеж а леко понижение на продажбите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР