Невероятни изображения, заснети от спътници, разкриха около 400 мистериозни каменни

...
Невероятни изображения, заснети от спътници, разкриха около 400 мистериозни каменни
Коментари Харесай

Загадъчни древни рисунки лежат в саудитската пустиня

Невероятни изображения, снимани от спътници, разкриха към 400 мистериозни каменни структури, намиращи се в далечен необитаем регион в Саудитска Арабия.

В началото на 60-те рестриктивните мерки в страната попречват по-нататъшните проучвания на загадъчните геометрични форми. С развиването на сателитните изображения и Гугъл Earth, бяха направени нови фотоси на неуловимите земни форми, които дават нови благоприятни условия за проучване.

"Стотици хиляди каменни структури, които датират от хиляди години и са разпръснати в пустините и равнините на Близкия изток и Северна Африка са в доста случаи, толкоз огромни, че единствено от птичи взор може да се разкрият техните комплицирани археологически секрети — красиви и загадъчни геометрични фигури, наподобяващи врати, хвърчила, висулки, колела ", написа за Live Science Дейвид Кенеди почетен професор по Римска археология и история в Университета на Западна Австралия и почетен теоретичен помощник в Университета в Оксфорд, също по този начин създател на Въздушен фотографски археологичен списък за Близкия изток (APAAME) от 1978 година



Според специалистите две от сходните на колела форми датират на към 8500 години.

Гигантските каменни структури образуват форми, напомнящи колела, постоянно със спици.

През 1920 година бедуините споделят на учените, че тези структури са "дела на старците " ( "Works of the Old Men "). Дейвид Кенеди учи тези творби в продължение на две десетилетия, само че тяхната цел остана относително неразбираема.

Сега археологът има издадено особено позволение да лети над запустелите полета в района на Харат Хайбар, осигурявайки най-ярките картини на загадъчните обединения.

Д-р Кенеди и сътрудниците му употребяват Гугъл Maps, с цел да набележат местата, които са най-интересни за наблюдаване.

Екипът археолози прекарва три дни, летейки с хеликоптер от 27 октомври до 29 октомври, общо 15 часа, като прави съвсем 6000 фотографии на към 200 места.

"Броят на прозорците с висока разграничителна дарба на Гугъл Earth се усили бързо, изключително след стартирането на спътника Landsat 8 през февруари 2013 година ", изяснява Дейвид Кенеди.

"Google Earth ще остане потребен инструмент за изследване. С тази стратегия е елементарно да се отбележат и каталогизират местата, да се оценят, да се скицират и да се генерират на карти, които могат да се разпространят за пояснение. Ограниченията обаче са явни. Изображенията са двуизмерни, а даже и най-хубавата резолюция ще бъде доста размита, когато се усили. Липсват детайлности, а и някои места остават невидими заради разнообразни аргументи. И изображения може да са остарели и по този метод по-малко скъпи за рутинно наблюдаване ", изяснява Дейвид Кенеди.

Построени върху антични куполи от лава, някои от тези странни функционалности са четири пъти по-големи от дължината на футболно игрище.



Някои от каменните стени са наречени "порти ", защото наподобяват на порти в полето.



Останките от потоците лава могат да се видят върху някои от портите, което допуска, че те са по-стари.



Д-р Дейвид Кенеди изяснява, че тези странни обединения "изглежда са най-старите изкуствени ландшафтни структури ", а някои са с дължина до 500 метра и са издигнати върху остарели куполи от лава.

Най-малките "порти " са 13 метра с дължина, а най-дългата е 518 метра.



Според археолозите преди хиляди години тази област е била доста по-гостоприемна, в сравнение с е в този момент.

Останките от потоците лава могат да се видят върху някои от портите, което допуска, че те са по-стари от някои потоци лава.

Много от структурите има няколко каменни стени, които образуват правоъгълна форма, а други — така наречен вид "I " врати — има по една каменна стена с купчини камъни в краищата.

Повечето от структурите са открити посредством сателитни фотоси и към момента не са осъществени археологически теренни изследвания.



Праисторически знаци

Тестовете демонстрират, че някои от колелата са към 8 500 години, праисторически времена, когато климатът е бил по-влажен в някои елементи на Близкия изток, споделя Оуен Джарус пред LiveScience.

С помощта на техника, наречена оптически подтиквана луминесценция (OSL), археолозите датираха две колела в Уади Уисад в Черната пустиня в Йордания.

Едното колело е несъмнено на 8500 години, до момента в който другото колело се получават примес от дати, което допуска, че е издигнато към 8500 година и е ремонтирано преди към 5500 години.



Астрономическо предопределение?

Пространствените разбори на групата колела, ситуирани в оазиса Азрак, демонстрират, че спиците им са с ориентировка на югоизток-северозапад, в сходство с изгрева по време на зимното слънцестоене.

"По-голямата част от спиците на колелата в този регион са насочени по някаква причина по посока на югоизток-северозапад ", пишат откривателите в списание Journal of Archaeological Science. Те сочат мястото, "където слънцето изгрява по време на зимното слънцестоене ".

Дали това е съзнателно не е известно, пишат откривателите в публикацията в списанието. "Що се отнася до останалата част на колелата, те сякаш не съдържат археоастрономическа информация ".

Районът на лавовите полета "Harrat ash-Sham " се простира от Сирия до Саудитска Арабия и съдържа хиляди колела.



За какво тъкмо са служели?

Двете датирани колела "са елементарни по форма и не са направени строго по геометричните правила ", съобщи Гари Ролефсон, професор в Колеж Уитман във Вашингтон. "Те контрастират внезапно с някои други колела, които наподобява са положени с съвсем толкоз внимание към детайла, както линиите на Наска ".

Възможно е другите колела да са имали разнообразни приложения, споделя Ролефсон. В случая на двете датирани колела има "някаква връзка с погребения, защото това чест метод за означение на гробове ". Ролефсон отбелязва, че "има и други колела, на които напълно липсват спици, което значи, че са имали друга допустима приложимост ".

Други форми постоянно водят до гробници и са имали ритуално значение.

На равнището на земята те са на практика невидими.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР