Невъзможността за приемане на промените в конституцията на РСМ означава

...
Невъзможността за приемане на промените в конституцията на РСМ означава
Коментари Харесай

Османи: Без промени в конституцията, европейският процес ще се забави

Невъзможността за приемане на измененията в конституцията на РСМ значи прекъсване на процеса на договаряния с Европейски Съюз, заяви в изявление за " Гласът на Америка " министърът на външните работи на районен съд Македония Буяр Османи.

" Който провокира това, даже от позицията на съпротива сега, би трябвало да знае, че когато се случи да са на власт, ще би трябвало да минат през конституционни промени. Никое държавно управление или общество не може да устои на натиска да блокира дълготрайно вероятностите за Европейски Съюз. " - предизвести той.  

„ Конституционните промени са в наш интерес. Първо, тъй като даваме нова посока на връзките с България, т.е. на българо-македонските връзки. От опитите им да слагат тези връзки под капака на историята, ние даваме ново измерение, че в Конституцията са ясно избрани болшинството македонски народ и българската малцинствена общественост (България и македонските българи в никакъв случай не са говорили за малцинство – бел. ред.), а това проправя пътя за това какви ще бъдат дълготрайните връзки сред двете общности в района и в Северна Македония. Втората причина е, че това дефинира пътя ни към Европейски Съюз. Нито една страна от района на Западните Балкани няма добра вероятност без европейска вероятност. Каквото и да било, закъснение, прекъсване на този развой е в ущърб на жителите, когато знаеш, че един ден ще би трябвало да минеш по този път. Тогава обаче ще бъдат изгубени доста години, а въпросите на масата ще бъдат още по-трудни и проблематични. Не виждам причина да не съберем сили и да реализираме надпартиен консенсус по въпрос, който е от народен интерес на македонците и всички останали жители като цяло. “ - сподели още Османи.

Той упрекна политическите партии в България за „ класическо похищение на връзките “ сред София и Скопие.

„ Те имат за цел да завоюват дивиденти от тематиката на идващите избори. Фактът, че от много време няма политическо държавно управление, разреши да се разчисти теренът за консервативните хрумвания в българското общество, които да могат да излязат на повърхността и да диктуват динамичността. Тези консервативни моменти нормално се потискат от политическото държавно управление, тъй като вредят освен на страните, само че и на интернационалната позиция на връзките сред страните. За страдание, неналичието на тази политическа шапка в България разрешава да излязат на повърхността някои радикални детайли, които се пробват непрестанно да предизвикат нашето общество. Онова, което аз се пробвам да направя, е да не попаднем в тези клопки и да създадем неточности по пътя, защото за нас най-важното е да поддържаме имиджа измежду 26-те страни-членки на Европейски Съюз, който за момента е безукорен във връзка с всички наши политики и достижения. “ - уточни Османи. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР