Невъзможно е македонската национална идентичност да бъде обект на преговори.

...
Невъзможно е македонската национална идентичност да бъде обект на преговори.
Коментари Харесай

Зоран Заев: Македонците са уверени в своята идентичност

" Невъзможно е македонската национална еднаквост да бъде обект на договаряния. Това е утвърдено от Европейската спогодба за правата на индивида, Всеобщата декларация за правата на индивида. Това е правото на самоопределяне, което е обезпечено от Хартата на Организация на обединените нации и най-после от Договора от Лисабон, като конституционна основа на Европейски Съюз. " Това съобщи министър председателят на Северна Македония в телевизионно предаване, написа БГНЕС. Той акцентира, че македонците са уверени в своята еднаквост . „ Македонската нация и македонският език са безспорен факт ”, акцентира Заев.
„ България споделя, че признаваме действителността и одобряваме съществуването на македонци и македонския език. Но дано се върнем обратно в историята и да забележим историческите обстоятелства. До момента имаме контрактувана двустранна норма. Беше контрактувано през 1999 година, което през 2017 година беше доказано от Договора за другарство и добросъседство, т.е. обръщаме се към тях на македонски, в сходство с Конституцията на Република Северна Македония и България в сходство с нейната Конституция. Няма диалози за самоопределението или македонския език, който е в основата на нашата еднаквост ”, акцентира Заев. Той сподели, че диалозите с България са били във връзка с разногласията за историята от двете страни на границата.
 Заев публично застана отпред на Северна Македония за повторно Заев публично застана отпред на Северна Македония за повторно
Македонският парламент утвърди новото държавно управление на премиера Зоран Заев. То бе подкрепено от 62 депутати, съобщи БГНЕС. Това е втори...
„ Знаете ли, първо, историята е дело на историци. Политиците не разискват исторически въпроси. Политиците могат да предизвикват историческите комисии, които да дебатират, в действителност досега те го вършат с огромен триумф. Пет исторически фигури, три исторически интервала. Имаме добра вероятност за договаряния, учредени на исторически обстоятелства ”, сподели Заев. Премиерът на Северна Македония акцентира, че страната е другар с България . Той сподели, че на двете народи и двете страни не би трябвало да се дистанцират през този интервал. „ Трябва да сме близки нации, да си сътрудничим, да отваряме вероятност за младежите и децата. Това е обвързване на всички, несъмнено, най-много мое и на Борисов като първи в изпълнителната власт и в двете страни ”, уточни Заев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР