Невъзможно е да си представим живота днес без компютър. Нужно

...
Невъзможно е да си представим живота днес без компютър. Нужно
Коментари Харесай

Как да опазим очите си, докато работим на компютър

Невъзможно е да си представим живота през днешния ден без компютър. Нужно е обаче да съблюдаваме избрани правила при работата с него, с цел да не пострада зрението ни.

Първото нещо, на което би трябвало да обърнете внимание, е времето, прекарано пред монитора. Като цяло то не би трябвало да надвишава 6 часа дневно, като не се предлага да работите на компютъра повече от два часа без спиране. В идеалния случай би трябвало да извършите 10-минутна отмора на всеки час работа, съобщи Марица.бг

Следващото изискване за поддържане на здравословно зрение при работа с компютър е вярната конфигурация на параметрите на монитора. За да избегнете излишно натоварване на очите, би трябвало да регулирате яркостта, контраста и скоростта на освежаване на монитора. Яркостта и контрастът не би трябвало да са оптимални. Определянето на уместно равнище на бляскавост не е мъчно. Достатъчно е да отворите бяло изображение (например празен документ на текстов редактор) и да го оцените. 

Ако белият цвят на изображението ослепява, тогава яркостта на монитора би трябвало да бъде понижена. Ако изображението е сиво, то яркостта би трябвало да се усили. Скоростта на освежаване на монитора е честотата, с която се актуализира изображението на монитора. Колкото е по-висока тази периодичност, толкоз по-незабележимо за човешкото око е смяната на изображението. Препоръчителната периодичност на освежаване на актуалните LCD монитори е минимум 75 Hz. 

На компютризираното работно място се постановат и редица условия. Стаята, в която се намира работното място, би трябвало да се вентилира всекидневно и да се подлага на мокро разчистване. Мониторът би трябвало да се инсталира по този начин, че неговият център да е малко под равнището на очите. 

По отношение на спомагателните източници на светлина мониторът би трябвало да бъде подложен под ъгъл от 90°С. Избягвайте директна слънчева светлина или други източници на непосредствено осветяване на монитора, защото тези източници дават отражения на монитора. Не забравяйте да наблюдавате чистотата на монитора: не би трябвало да има петна и прахуляк.  

Когато работите с компютър, вярната поза е доста значима. Височината на стола или друго място за сядане би трябвало да подхожда на височината на монитора. Краката би трябвало да стоят крепко на пода или специфична стойка, ъгълът на коленете би трябвало да е почти 90°C, а целесъобразният ъгъл сред седалката и задната част на стола е малко над 90°С. Седенето би трябвало да бъде прави или леко наклонено напред. Китките би трябвало да са на равнището на предмишниците, раменете би трябвало да бъдат отпуснати и свободно свалени. Разстоянието от очите до монитора на компютъра би трябвало да е най-малко 55-60 см. 

Важно! Това дълго време никой не ни го е казвал, а е толкоз значимо! Никога не носете облекла, които са били..

Влез и виж!



Влез в този момент в най-бързорастящата група в България. Присъедини всички свои другари във "Фейсбук " -

ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко свободно!

https://www.facebook.com/groups/157731821468957/



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР