Невъзможно е да се предпазим напълно от коронавируса, той може

...
Невъзможно е да се предпазим напълно от коронавируса, той може
Коментари Харесай

Д-р Антония Първанова: Имунитетът не се създава с дезинфекциране и предпазване от всичко

„ Невъзможно е да се предпазим изцяло от ковид, той може да влезе отвред “. Това съобщи специалистът по здравна политика, публично здраве и здравен мениджмънт доктор Антония Първанова в предаването „ Лице в лице “ в БТВ.
Според нея има данни на италиански специалисти, че вирусът може да се популяризира даже посредством фини прахови частици. „ 20 % от хората са безсимптомни, те вървят на работа, пазарят, движат се измежду нас “, добави Първанова.
Според специалиста несъразмерното стоене у дома може да компрометира имунната ни система и да докара по-късно до заразяване с опортюнистични инфекции, против които няма да ни помогне нито един антибиотик. „ Смисълът на имунната система, с цел да бъде мощна, би трябвало организмът да поддържа добър тонус, да се среща с тези сътрудници. Рискови стават непатогенните бактерии поради свръхнеадекватна стерилизация, и по-късно малко да ослабим ограниченията, може да станем податливи на други вируси и бактерии “, сподели още специалистът. „ Имунитетът не се основава с дезинфекциране и предотвратяване от всичко. Организмът би трябвало да поддържа добър тонус на имунната система. Ако отслабне, стартира да боледува от опортюнистични инфекции. На процедура сами си отглеждаме варианти, които са резистентни “, добави тя.
„ Станфордският университет разгласи, че инфектираните са доста повече – сред 50 и 70 пъти повече. Това значи, че вирусът се популяризира “, изясни Първанова. Според нея, в случай че тази информация е вярна, то смъртността от ковид е доста по-ниска от в този момент изчисляваната.
„ Кривата на боледуващите от грип, всяка година, безусловно съответствува, грип след грип, А, Б и т. н. съответствува с кривата на ковид, т.е. тези криви стартират от 40-та седмица от миналата година и завършват 20-та седмица на актуалната. Тази година имахме грип до 5-та седмица, след което внезапно на негово място се появи ковид. Това може да значи, че някои хора, които са били възприети като заболели от грип, са били в действителност инфектирани с COVID-19 “, сподели още доктор Първанова.
„ Важно е хората да си мият ръцете, да пазят висока степен на хигиена, да не вървят заболели на работа или учебно заведение и когато имат недоволства, да търсят лекарска помощ “, посъветва жителите тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР