Неваксинираните пациенти да си плащат сами лечението, или част от

...
Неваксинираните пациенти да си плащат сами лечението, или част от
Коментари Харесай

Лечението на един неваксиниран пациент можело да достигне до 10 000 лева

Неваксинираните пациенти да си заплащат сами лекуването, или част от него. За това упорстват в мнение до здравното министерство от Българската болнична асоциация. Предложението обаче, провокира спорни реакции.

Божидар Илиев не си е сложил ваксина, счита, че да бъде длъжен да заплаща лекуването си, в случай че се наложи би било дискриминация.

" Абсолютно не е редно. Няма по какъв начин да се случи това нещо, тъй като въпреки всичко плащаме и здравни осигуровки, удържат ни се едни пари от заплатите. А в този момент и в допълнение да си плащаме. Ваксината не е наложителна, и който не желае, може да не се имунизира. Няма да съумеят по този метод да ги накарат да се имунизират ", изясни той.

Основната концепция за предлагането на мярката е да се подтиква имунизирането, защото имунизацията работи, когато е всеобща, споделят от Болничната асоциация.

" Средно един неимунизиран пациент на здравната система коства сред 2 000 и 3 000 лева Клиничната пътека сега е задоволителна за по-неусложнените случаи. Когато става въпрос за по-сериозна реанимация и осъществяване на животоспасяващи мероприятия, това са най-скъпите действия в медицината, един пациент може да доближи и над 10 000 лв. ", уточни Иван Тодоров от Българската болнична асоциация.

Лечението на пациент болен от Ковид-19 излиза приблизително към 3 500 лева Не всички шефове на лечебни заведения поддържат предлагането и считат, че няма по какъв начин да разделят нуждаещите се от медицински услуги на имунизирани и неимунизирани.

" Законът за здравното обезпечаване изрично регламентира кои услуги се поемат от здравната каса, които не се поемат, по кое време пациентът е здравно обезпечен, по кое време не е здравно обезпечен. Никъде в други страни няма такава процедура ", посочи шефът на МБАЛ " Свети Иван Рилски " в Горна Оряховица доктор Иван Иванов.

Спорен е въпросът дали сходна процедура би била законна.

" Ще желая първо мнението на нашите адвокати, правните специалисти на здравното министерство, тъй като има отзиви, че може би законът не би разрешил сходно нещо. Преди да получа тези мнения не желая да заемам последна позиция в едната, или другата посока ", уточни Здравния министър Стойчо Кацаров.

Над 90% от новопостъпилите пациенти в лечебни заведения не са имунизирани, демонстрират данните на Единния информативен портал.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР