Неуредици в Закона, регламентиращ движението на МПС-а със специален режим

...
Неуредици в Закона, регламентиращ движението на МПС-а със специален режим
Коментари Харесай

Синдикален лидер: Работещите в МВР с тежък избор - да спасят човешки живот или да спасят себе си от наказания

Неуредици в Закона, регламентиращ придвижването на МПС-а със специфичен режим на придвижване, тормозят мощно работещите в системата на Министерство на вътрешните работи, които постоянно са изправени пред тежък избор дали да избавят човешки живот или да спазят буквата на закона, даже когато различен е извършител. Това показа за Varna24.bg  Ивайло Янчев, ръководител на Синдикално сдружение 32 към Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи и настоящ пожарникар.

" В този закон е разказано, че наши чиновници могат да минават на забраняващ червен светофар, могат да нарушават маркировка и знаци, когато извършват служебните си отговорности, само че все пак, в случай че при ПТП с различен автомобил нанесат имуществена щета, търпят наказване, даже другият извършител да е отговорен. Наказанието е както административно, по този начин и служебно, което е дисциплинарно. Това ни затруднява, защото има опция да се премине по някоя улица и даже жител да е спрял погрешно и ни пречи да преминем, това не ни освобождава от отговорност.

За образец мога да дам обстановка от предходната седмица, когато бързахме за спасяването на 18-годишно момиче, затиснато при злополука с бетоновоз на варненски бул.. При придвижването на служебния автомобил имахме прикосновение с рейс, при което докоснахме с дясното огледало на автомобила рейса. Ние нямаме право на двустранни протоколи, би трябвало да изчакаме екип на КАТ на местопроизшествието и надлежно всички останали процедури. В това време до момента в който уреждаме бюрократични въпроси можем да загубим човешки живот. Въпреки, че по рейса нямаше безусловно никакви вреди, нашият чиновник по закон е отговорен и получава акт по ЗДП.  Отделно след прибиране в службата се изготвят информации и протоколи и по етичен кодекс на Министерство на вътрешните работи служителят бива осъден и дисциплинарно. Това е в несъгласие на правните правила. Не може за едно и също нарушение да търпиш веднъж административно наказване и повторно наказване в службата си.

Тава крие заплаха нашите сътрудници да извършват под стрес и с големи терзания служебните си отговорности. Трафикът във Варна е доста претрупан. Ние бързаме, с цел да спасяваме застрашени хора в тежки произшествия, пожари, наводнения и други сходни обстановки. Много сложни са решенията на командирите на отделения и шеф промените, които управляват екипа. Когато имаме погрешно спрял автомобил на улицата и е затруднено придвижването на пожарния автомобил, а в същото време се вижда, че има огромен пожар и хора бедстват, тези хора са изправени пред тежък избор – да спасяват човешки живот или да не нарушат закона. И в такава обстановка, в случай че има прикосновение с различен автомобил, се препраща различен екип, а този остава на място да чака КАТ. Разбирате, че за един човек, който чака помощ всяка минутка е скъпа “, разяснява Ивайло Янчев.

Младият синдикален водач, показа още, че постоянно на пътя срещат назадничавост, експанзия и подбив. В същото време има и толерантни водачи, които проявяват съпричастност и внимават, оказват подпомагане на екипите в трафика.

За да не работят чиновниците под стрес и напрежение, съгласно работещите в системата би трябвало да има промени в Закона за придвижване по пътищата и Закона за Министерство на вътрешните работи, съгласно които колите със специфичен режим на придвижване при осъществяване на служебни отговорности да бъде ненарушим и най-много във връзка с нарушителите.

Стана ясно още, че през годините не един път тези въпроси са били поставяни пред разнообразни работни групи в министерството, само че казусът продължава да стои.

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР