Neuralink, стартиращата компания за мозъчни импланти на Илон Мъск, е готова да започне изпитания върху хора

...
Противоречивият биотехнологичен стартъп на Илон Мъск Neuralink отвори във вторник
Коментари Харесай

Противоречивият биотехнологичен стартъп на Илон Мъск Neuralink отвори във вторник набор за първото си клинично изпитване върху хора, според блог на компанията.

След като получи одобрение от независим съвет за преглед, Neuralink ще започне да предлага мозъчни импланти на пациенти с парализа като част от проучването PRIME, съобщиха от компанията. PRIME, съкратено от Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface, се извършва, за да се оцени както безопасността, така и функционалността на импланта.

На пациентите от изпитването ще бъде хирургически поставен чип в частта от мозъка, която контролира намерението за движение. След това чипът, инсталиран от робот, ще записва и изпраща мозъчни сигнали към приложение, като първоначалната цел е „да се даде възможност на хората да контролират компютърен курсор или клавиатура само с помощта на мислите си“, пише компанията.

Тези с квадриплегия, дължаща се на увреждане на цервикалния гръбначен мозък или амиотрофична латерална склероза (ALS), могат да се класират за шестгодишното проучване – 18 месеца посещения у дома и в клиника, последвани от последващи посещения в продължение на пет години. Заинтересованите хора могат да се запишат в регистъра на пациентите на уебсайта на Neuralink.

Мъск работи върху целта на Neuralink да използва импланти за свързване на човешкия мозък с компютър от пет години, но досега компанията е тествала само върху животни. Компанията също беше изправена пред контрол, след като маймуна умря при тестване на проект през 2022 г. като част от усилията да накара животното да играе Pong, една от първите видео игри.

През май Neuralink туитира, че е получил разрешение от FDA за клинични изпитвания върху хора, като одобрението е потвърдено от агенцията в изявление. Откриването на изпитанията върху хора също идва повече от месец, след като стартъпът за мозъчни чипове събра 280 милиона долара в кръг за набиране на средства, ръководен от Founders Fund, базирана в Сан Франциско фирма за рисков капитал, създадена от Питър Тийл, противоречивият милиардер, който също беше съосновател на PayPal.

„Ние сме изключително развълнувани от тази следваща глава в Neuralink“, написа компанията по това време на X, социалната медийна платформа, собственост на Мъск, известна преди като Twitter.

Мъск прогнозира изпитания върху хора в стартъпа най-малко четири пъти от 2019 г. насам, но компанията не потърси одобрение от FDA до 2022 г. По това време агенцията отхвърли офертата, според мартенски доклад на Reuters, позовавайки се на опасения за безопасността на части от имплантът мигрира към други части на мозъка и възможно увреждане на мозъчната тъкан при отстраняване на устройствата. Мъск каза на събитие за набиране на персонал през декември, че Neuralink е изпратила „по-голямата част“ от своята документация на Американската администрация по храните и лекарствата и може да започне тестове върху хора в рамките на шест месеца.

Но служителите казаха на Ройтерс през декември, че компанията бърза да излезе на пазара, което води до смърт на животни по невнимание и федерално разследване.

Neuralink не отговори на искането на CNN за коментар.

Преди мозъчните импланти на Neuralink да достигнат до по-широкия пазар, те ще се нуждаят от регулаторно одобрение. FDA издаде документ през 2021 г., в който очертава първоначалните мисли на агенцията относно устройствата с интерфейс мозък-компютър, отбелязвайки, че областта „напредва бързо“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР