Neuralink – компанията за компютърно-мозъчни интерфейси на Илън Мъск –

...
Neuralink – компанията за компютърно-мозъчни интерфейси на Илън Мъск –
Коментари Харесай

Важно ли е, че маймуни играят видеоигри с ума си?


Neuralink – компанията за компютърно-мозъчни интерфейси на Илън Мъск – разгласява видео, което демонстрира маймуна, играеща видеоиграта MindPong с мозъка си. Може би този опит, който провокира много спорни мнения, възвестява нова епоха в софтуерното развиване на човечеството?

Мозъчните сигнали от мозъка на маймуната Пейджър, 9-годишен макак, биват изпращани безжично посредством вградено в мозъка устройство. Надеждата на целия екип зад плана е, че в последна сметка технологията ще може да разреши на хората с увреждания, в това число неврологични болести, да ръководят отдалечено всевъзможни уреди към себе си – единствено със силата на мозъка си.

Маймуната първо била научена да играе на видеоиграта с джойстик. За това тя била възнаграждавана с бананово смути. По време на процеса на игра с мозъка устройството на Neuralink записвал информацията за това кои неврони какво вършат, с цел да управляват придвижванията на животното. След това джойстикът бил изключен. Така технологията оставила маймуната да управлява геймплея единствено с мозъка си.

В обява в блога на компанията откривателите пишат: „ Нашата задача е да изградим безвреден и ефикасен клиничен машинно-мозъчен интерфейс (BMI – Brain Machine Interface), безжичен и изцяло имплантируем “. „ Първата ни цел е да върнем на хората с парализа тяхната независимост – да поддържат връзка по-лесно посредством текст, да следват любознанието си в мрежата, да показват творчеството си посредством снимка и изкуство и, да, да играят видео-игри! “

Наред с това, съгласно експертите, сходна система би могла да се употребява и за възобновяване на физическата пъргавина, като се употребява връзката за четене на сигнали в мозъка, които могат да се употребяват за стимулиране на нервите и мускулите в тялото. Този развой обаче занапред ще би трябвало да бъде модернизиран.

Коментарът на самия Мъск във връзка с опита, както нормално, беше самоуверен. Той написа в обществените мрежи: „ Първият артикул на Neuralink ще разреши на всеки човек с парализа да употребява смарт телефона посредством мозъка си по-бързо от този, който употребява палци за писане “. По-нататък той също акцентира, че огромната вяра на екипа на Neuralink е да даде опция на обездвижените хора да вървят още веднъж.

„ Мозъчният надзор на компютърните курсори от маймуни не е напълно ново и тази проява надгражда редица работи, датиращи минимум от времето на пионерските проучвания при започване на 2000-те, “ разяснява Андрю Джаксън, професор по невронни интерфейси в Университета в Нюкасъл. „ Контролът във видеото наподобява впечатляващ, само че без да се види подобаваща обява на техните данни, е мъчно да се каже по какъв начин се вписва това достижение в настоящото положение на техниката. “ Все отново професорът акцентира обстоятелството, че на никое място по телата на маймуната няма кабели, и че мозъчните сигнали, изпращани безжично, е „ несъмнено нов и новаторски “ стадий от развиването на мозъчно-машинните интерфейси. „ Именно това е напредъкът тук, съгласно мен, и е значим както за възстановяване на сигурността на човешките приложения (проводниците, преминаващи през кожата са евентуален път за инфекции), само че и като метод за възстановяване на хуманното отношение към животните, употребявани в изследвания в областта на неврологията “.

Коментарът на професора не е единственият, който разкритикува компанията, че подвига доста звук към достижението си, без то да е подплатено с подобаващи научни данни. Сериозната изследователска информация по отношение на опита към момента е нищожна: Мъск и Neuralink са разгласили една-единствена научна публикация в „ Journal of Medical Internet Research “ още през октомври 2019 година

За сметка на това Мъск употребява анонса като инструмент за набиране на надарени хора за екипа на Neuralink. Той прикани заинтригуваните да се свържат с компанията и да се причислят.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР