Неуморно кръстосвайки безкрайните равнини на Венецуела, братът на бившия лидер

...
Неуморно кръстосвайки безкрайните равнини на Венецуела, братът на бившия лидер
Коментари Харесай

След кръвопролитията, Мадуро и опозицията се борят за гласове

Неуморно кръстосвайки безкрайните равнини на Венецуела, братът на някогашния водач Уго Чавес и съмишленик на прочут опозиционер, намиращ се в пандиза, се съревновават за гласове.

Надпреварата за губернатор на щата Баринас, бастиона на семейство Чавес, ще бъде най-емблематичната на идните районни избори в неделя - броени седмици, откакто управлявани от опозицията митинги раздрусаха Венецуела и при тях починаха минимум 125 души.

" На всеки протест Уго Чавес е с нас, в първите редици, показвайки ни пътя ", споделя разпалено Архенис Чавес, 59-годишен електроинженер и сегашен губернатор, качвайки се на велосипед. На всяка демонстрация от предизборната си акция той приказва за своя починал по-голям брат.

" В Баринас успеха на държавното управление значи победа над семейство Чавес, които в продължение на 18 години упражняват необезпокоявано властта си тук ", възразява противникът от опозицията, 41-годишният Фреди Суперлано, носейки фланелка с лика на задържания водач на партията си Леополдо Лопес.

Тазгодишните продължителни митинги не доведоха до рухване на държавното управление на Николас Мадуро, само че втвърдиха позициите в интернационалната общественост против ръководещите социалисти и станаха причина Съединени американски щати да вкарат наказания.

Сега опозиционните водачи желаят деморализираните им последователи да излязат и да гласоподават всеобщо на изборите за губернатори, с цел да катурнат болшинството на Мадуро, което той има в 20 от общо 23-те щата на Венецуела. Властта от своя страна желае да минимизира очертаващите се неизбежни загуби и да покаже изборите като доказателство против обвиняванията за властническо ръководство във Венецуела.

" Вижте единствено каква тирания сме: избори, на които множеството претенденти са от опозицията! ", сподели Чавес пред " Ройтерс " с подигравка, до момента в който на митинга към него танцуваха последователи с червени фланелки. При естествени условия опозиционната коалиция би победила с лекост, както сочат някои социологически изследвания, а съображение за това би бил гневът на гласоподавателите поради унищожителната икономическа рецесия. Според огласено неотдавна проучване за обединението, чиито желания са да завоюва 18 губернаторства, имат намерение да гласоподават 44.7% от гласоподавателите, а за ръководещите - 21.1%.

Неравни условия

Обстоятелствата във Венецуела обаче надалеч не са естествени, а държавното управление заплаши, че ще забрани присъединяване на всевъзможни претенденти, свързани с насилието по време на митингите. Не на последно място, както и на предходни избори по време на 18-годишната власт на чависткото придвижване, във Венецуела има мощна готовност на държавни запаси в интерес на формалните претенденти.

На митингите на ръководещите раздаването на субсидирани от страната храни е нещо всекидневно, държавни компании обезпечават транспорт до деянията, а държавните медии дават на претендентите на Мадуро безкрайно време в ефир.

Фотогалерия: Детство във Венецуела >

Братът на един от опозиционните претенденти беше задържан за кражба на автомобил, като съгласно обединението това е опит за заплашване на нейните редици. Може би най-голямото стеснение за опозицията е електронната бюлетина за гласоподаване.

Въпреки състоялите се първоначални избори за лъчение на един претендент за всеки щат от мозайката от партии в състава на обединението " Демократично единение ", проправителствено настроената централна изборна комисия отхвърля да преработи бюлетината по този начин, че в нея като претендент на групировката да има единствено по едно име вместо изписаните в нея имена на всички участници от първичното гласоподаване.

Смята се, че по този начин измежду последователите на опозицията може да се стигне до комплициране и вотът им да се разпилее, от което биха могли да завоюват претендентите на ръководещата Единна социалистическа партия на Венецуела. Скептицизмът на последователите на опозицията се подклажда и от потреблението от изборната комисия на нов снабдител на машини за гласоподаване, откакто предходният, " Смартматик ", я упрекна, че на провокиралите разногласия избори за конституционно заседание през юли е раздувала данни.

" Опозицията желае война "

Недалеч, в сиромашки квартал в покрайнините на град Баринас, където даже улиците не са асфалтирани, пред " Ройтерс " Суперлано съобщи, че държавните претенденти летят с хеликоптери, с цел да водят акцията си, до момента в който той и други опозиционни претенденти пътували с часове по пътищата, с цел да доближат до отдалечени обитаеми места.

Във времената на нечуван недостиг властта също по този начин употребява глада измежду венецуелците, раздавайки чували с храна в подмяна на обещания за гласоподаване, сподели той. " Това е отблъскващ проект ", съобщи Суперлано, народен представител от партията на Лопес " Народна воля ", спечелил вътрешните избори на опозицията в Баринас. " И все пак те отново губят! "

Фотогалерия: Как Венецуела дава отговор на натиска на Съединени американски щати >

Нанесла удар със мощно символно значение на чавизма, печелейки на изборите през 2015 година пет от шестте мандата в Народното събрание за щата Баринас, в този момент опозицията желае да постави завършек на 18-годишното съвсем непрестанно губернаторско ръководство на представители на рода Чавес.

Въпреки че има ширещо се неодобрение поради дефицита на храна, пустеещите земи и увеличаващото се недохранване в плодородна област, която би трябвало да бъде житницата на Венецуела, държавното управление води неуморно своята акция и дефинира Суперлано като " претендента на насилието ", имайки поради тазгодишните митинги.

Привържениците на Мадуро споделят, че опозицията, подкрепяна от венецуелските елити и държавното управление на Съединени американски щати, има намерение да завземе властта силово, с цел да откри надзор над нефтеното благосъстояние на страната.
" Те желаят война за Венецуела. А ние желаеме мир ", сподели 65-годишният пенсионер Рамон Алваран, гордо носейки алена фланелка, на която е изобразен погледът на Уго Чавес. Мъжът взе участие в протест на брата на някогашния президент, Архенис.

На други места обаче има осезаемо неодобрение против Мадуро. " Децата ми през днешния ден към момента не са си поставили и една троха в устата ", сподели 36-годишната Дарис Гонсалес, чиито деца не били яли за обяд. Подобно на доста други в нейния сиромашки и в миналото твърдо чавистки квартал в този момент тя клони към опозицията. " Трябва да има смяна. Не може да продължаваме по този начин. "

Фотогалерия: Щитоносците на Венецуела >

В прорез с тези настройки доста от редовите млади последователи на опозицията считат, че водачите им са ги продали - и са предали паметта на убитите протестиращи - като са се съгласили да вземат участие в нечестна конкуренция. На вота за опозицията може да се отрази вероятно отвращение на гласоподавателите да отидат да гласоподават.

Ако в неделя изборите се окажат победоносни за опозицията, държавното управление може да ограничи резултата от това, като понижи финансирането и отнеме от пълномощията на губернаторите, както е предписание в предишното, когато такива постове са попадали у съперници.

Всякакви открити мръсни номера обаче крият риска от нови интернационалните наказания или взривяване на така и така нежните договаряния с опозицията с задгранично ходатайство, от които Мадуро има потребност, с цел да усъвършенства облика си във външен проект.

След изборите за губернатори опозицията желае да измести вниманието към искане за насрочване на дата и гаранции за свободно производство на президентските избори през 2018 година, с цел да реализира крайната си цел да постави завършек на социалистическото ръководство.

" Хората са доста ядосани и този яд си има лице: Мадуро ", сподели Карлос Окарис, претендент на опозицията в щата Миранда, където ще се изправи против изгряващата звезда в държавните редици Ектор Родригес. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР