Неудовлетворително е състоянието на столичната икономика. За поредна година общинските

...
Неудовлетворително е състоянието на столичната икономика. За поредна година общинските
Коментари Харесай

Милка Христова: 31 млн. лв. е загубата на общинските дружества

Неудовлетворително е положението на столичната стопанска система. За поредна година общинските сдружения приключват със загуба размер на 31 млн. лева съгласно финансовите доклади.
Това сподели за предаването „ Софийска естрада “ по Радио „ Фокус “ Милка Христова, зам.-председател на Столичния общински съвет от Българска социалистическа партия.
„ Най-голям за тази загуба е приносът на „ Топлофикация “ ЕАД “, посочи тя. Според нея обясненията на ГЕРБ, че общинските сдружения имат на първо място предназначението да дават обществени услуги на жителите, заради което не може да се търси облага от тях, са извънредно нелепи.
Тя попита каква обществена услуга дават сдружения като „ СофИнвест “, „ Софийски пазари “ и „ Софийски парцели “. Според нея буди терзание и фактът, че за поредна година губещи са транспортните сдружения.
„ Това се дължи значително и на управлението, и на контрола, който се реализира върху ръководството, само че е и резултат от недофинансирането на транспортната задача, която Столична община редовно прави през годините и по този метод обрича тези сдружения на неприятни финансови резултати “, уточни Милка Христова.
Тя обърна внимание на „ Центъра за градска подвижност “. „ Той продължава да бъде най-печеливш с приходите си. По-голямата част от тях идват от билети, паркиране, синя и зелена зона и слагане на скоби.
Притеснителното е обаче, че по закон тези средства следва да се употребяват за създаване на паркинги и ремонт на улици и тротоари. За страдание те не се употребяват по предопределение и потъват в касата на ЦГМ, като покриват най-различни дупки за покупка на материали и погашение на заплати “, означи зам.-председател на Столичния общински съвет от Българска социалистическа партия.
Милка Христова сподели още, че положението на столичната общинска стопанска система е друго, според от това кой я прави оценка. „ Когато ръководещото болшинство от ГЕРБ представяше резултатите за 2018 година, оценката беше извънредно позитивна, съпроводена с фанфари за подобряването им и за отчитане на по-добра облага.
Оценката на Българска социалистическа партия обаче е по-различна и в тази връзка се въздържахме при гласуването на годишните финансови доклади “, изясни тя. „ Състоянието на Столичната общинска стопанска система не може да ни удовлетвори дотолкоз, доколкото тя има доста по-големи запаси и благоприятни условия “, добави Христова.
По думите й при по-добро управление и систематичен надзор икономическите резултати биха били по-добри. „ Има извънредно доста запаси. Необходимо е Столичния общински съвет да отделя по-голямо внимание, да проучва положението на всяко едно от тези сдружения, с цел да ги разкрие и да получи съответния резултат “, изясни тя.
Като позитивни образци Милка Христова уточни развиването на сдруженията „ Лозана “ и „ Егида “. „ Доброто ръководство съставлява наложителен набор от дейности, в които контролът е едно от най-важните “, добави тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР