Нетипичната инвестиция на Уорън Бъфет в Apple може да се

...
Нетипичната инвестиция на Уорън Бъфет в Apple може да се
Коментари Харесай

Инвестицията на Бъфет в Apple може да се окаже най-добрата в кариерата му

Нетипичната инвестиция на Уорън Бъфет в Apple може да се окаже една от най-печелившите в неговата кариера, носейки на неговата компания Berkshire Hathaway повече от 120 милиарда $ на хартия, откакто тази седмица софтуерният колос разруши следващ връх, ставайки първата компания с пазарна капитализация от 3 трлн. $, съобщи Си Ен Би си.

Инвестиционната компания Berkshire Hathaway стартира да купува акции на Apple през 2016 година и доникъде на 2018 година конгломератът натрупа 5% дял в производителя на iPhone, който тогава се оценяваше на 36 милиарда $. Днес същата тази инвестиция е на стойност 160 милиарда $ поради ралито на акциите на компанията.

„ Без подозрение това е една от най-хубавите вложения, които Berkshire е направила през последното десетилетие “, разяснява Джеймс Шанахан, анализатор на Berkshire в Edward Jones

Освен с голямото повишаване на цената на книжата, инвестицията в Apple се оказа преференциална и от позиция на сериозните заплащания на дивиденти. Berkshire се радва на постоянни дивиденти - приблизително към 775 милиона $ годишно.

Бъфет е прочут със това, че в предишното отбягваше акциите на растежа от софтуерния бранш, само че през последното десетилетие „ Оракулът от Омаха “ стартира да трансформира отношението си към бранша благодарение на неговите капиталови мениджъри Тод Комбс и Тед Уешлър. Според изчисленията на InsiderScore.com делът на Berkshire в Apple към този момент съставлява повече от 40% от портфолиото му от акции, Конгломератът е най-големият акционер на Apple, отвън на индексните и борсово търгуваните фондове.

Инвеститорът милиардер даже назовава Apple „ третият по величина бизнес “ на Berkshire след застрахователните и железопътните активи на компанията. Бъфет по-рано сподели, че iPhone е „ леплив “ артикул, който държи хората в екосистемата на компанията.

„ Това е може би най-хубавият бизнес, който познавам в света “, сподели Бъфет в изявление за Си Ен Би си през февруари 2020 година „ Не мисля за Apple като акция. Смятам го за третия ни бизнес “.

През последните години обаче Бъфет е прибрал част от облагите от инвестицията в Apple. От 2018 година насам Berkshire последователно понижава каузи си в Apple, като конгломератът прибра 11 милиарда $ през 2020 година Поради стратегиите за назад изкупуване на Apple, които свиха броя на акциите на компанията в обращение, общият дял на Berkshire в софтуерната компания в действителност стана по-голям.

„ Инвестицията на Berkshire в Apple блестящо илюстрира силата на противоположното изкупуване на акции “, уточни конгломератът в годишния си доклад за 2020 година „ Въпреки тази продажба Berkshire към този момент има 5,4% от Apple. Това нарастване не ни коства нищо, защото Apple непрестанно изкупуваше акциите си, като по този метод доста свиваше броя, който в този момент има в обращение “, означават от капиталовата компания.

Инвестицията в софтуерния колос изигра решаваща роля за способността на конгломерата да преодолее рецесията с COVID-19 през 2020 година, която засегна тежко други стълбове на бизнеса му, в това число застраховането и силата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР