Netflix, умри от завист.Последната политическа криза в България се върти

...
Netflix, умри от завист.Последната политическа криза в България се върти
Коментари Харесай

Politico: Каскета vs. Тиквата: Мафиотската държава в България достигна точка на пречупване

" Netflix, умри от злоба.

Последната политическа рецесия в България се върти към една крайпътна бомба, израелски специалист по боеприпасите и смъртни закани в жанр " Кръстникът ". Главните герои са основният прокурор-бандит Иван Гешев, именуван с прякора " Каскета ", и (също толкоз огромен бандит) някогашният министър председател Бойко Борисов, именуван с прякора " Тиквата " ) ".

С този подигравателен анонс шефът на новините в Politico Крисчън Оливър стартира своя разбор за свадите сред Иван Гешев и ГЕРБ, които сътвориха още по-непредсказуеми разтърсвания за така и така разтърсената структура на властта.

" В центъра на рецесията стои извънредно значимата роля на основния прокурор. Гешев от дълго време е разпознат от антикорупционни и продемократични деятели като най-голямата спънка пред това България да реализира доближаване с европейските правила. Наричат го " Каскета " поради емблематичните му шапки ", написа журналистът от Politico, като припомня, че още през лятото на 2020 година всеобщите митинги упорстваха за неговата оставка - без триумф.

" Откакто оцеля след уличните митинги от 2020 година, изглеждаше по този начин, като че ли е съвсем невероятно Гешев да бъде отхвърлен - частично тъй като се радваше на близки връзки с Борисов, кукловода в българската политика, на който той оказа помощ да излезе от ареста предходната година ", написа Оливър.

Коментарът му идва във връзка отхвърли на прокуратурата през март 2022 година да поддържа следствието на Министерство на вътрешните работи против Борисов пред съда, заради което и заповедите за ареста на водача на ГЕРБ, някогашния финансов министър Владислав Горанов и PR-a на ГЕРБ Севделина Арнаудова бяха оповестени за противозаконни.

Тримата излязоха на независимост след по-малко от денонощие и след това осъдиха Министерство на вътрешните работи.

" Но в този момент нещо се пречупи и постави началото на революция в тъмното сърце на българската страна, което може да даде искрица вяра на тези, които се надяват да изчистят Авгиевите обори на корупцията ", разяснява създателят, като показва анонса на Мария Габриел за искане на оставката на Иван Гешев.

Оливър обръща внимание, че Габриел надали в миналото ще стане министър-председател, имайки поради неуспеха на договарянията, водени от ГЕРБ - само че ходът ѝ провокира Гешев към контраофанзива, в която той хвърли обвинявания против политическата класа в опити за физическото очистване на него и фамилията му. Освен това подсказа, че е подготвен да проговори за корупцията на най-високо равнище.

Politico споделя за всички сензационни обрати към гърмежа на 1 май край кортежа на Иван Гешев и " политическия спектакъл ", който последва - в това число за многократните опити на самия Гешев да се изкара жертва на мафията и да се съпоставя с починалия италиански магистрат Джовани Фалконе.

Напомнят се изказванията на основния прокурор за заплашителното обръщение, че " стои самичък на скалата, а вятърът духа ", злокобните въпроси " къде е фамилията му ", както и намеците, които е получавал, че ГЕРБ може да го изпрати на посланическа задача в Турция и Израел, в случай че си подаде оставката.

Борисов отхвърля да има властта да дефинира дипломатически назначения, откогато не е министър председател.

" Чакайте, в миналото Гешев не беше ли бранител на Борисов? Да, партията на Борисов ГЕРБ беше основна за назначението на Гешев през 2019 година Когато Борисов беше в ареста преди година по отношение на следствие за заграбване на милиони посредством изнудване на хазартния барон Васил Божков, именуван " Черепа ", Гешев се втурна на помощ, като прокурорите оповестиха делото за неуместно и политически стимулирано. Наистина, този случай беше общопризнат като типичен образец за това, че прокурорите играят основна роля за запазване на " огромните риби ", написа Politico.

Не е ясно какво тъкмо предизвика спора сред двамата. Възможно е Борисов да е видял, че Гешев става толкоз огромно задължение, че е решил да го принуди да се махне, с цел да избави политическото си бъдеще, да събере надеждни съдружни сътрудници и да възроди позицията си на европейската сцена, разяснява Крисчън Оливър.

Politico продължава с изброяването на невъобразимите елементи към рецесията - като обстоятелството, че Министерството на правораздаването към този момент охранява зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, който разгласи, че се страхувал да не бъде погубен от началника си Гешев.

Какво ще се случи оттук насетне?

" В един съвършен свят изключителните разтърсвания би трябвало да провокират изцяло преустрояване на българската правосъдна система, а може би и конституционни промени.

Но същинската развръзка към момента не е настъпила. Възможно е политическият напън най-сетне да завоюва болшинството, належащо във Висшият правосъден съвет за премахване на Гешев, само че напълно не е ясно кой ще управлява политическото шоу, а Гешев твърди, че разполага с компромати за членовете на Висш съдебен съвет.

Борисов надали ще успее да образува държавно управление, а страната би могла да тръгне към шести следващи избори в последните две години. Големите разкрития за престъпни действия също може да наложат този въпрос.

Самият Гешев е прочут с ината си и надали просто ще напусне. " За мен най-важното нещо е да работя за българския народ. Ще извърша мандата си без значение от всичко ", приключва анализът на Politico.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР