Нетърпеливи сме да покажем на голям екран една пленителна история

...
Нетърпеливи сме да покажем на голям екран една пленителна история
Коментари Харесай

Бургазлии ще се изстрелят на борда на „Пумпал” с фантастичната приказка на Тео Ушев – φ1.618

„ Нетърпеливи сме да покажем на огромен екран една пленителна история за деца от 9 до 99 години ”, споделят създателите на най-обсъждания кино план в България

Броени дни разделят бургазлии от премиерата на кино лентата „ φ1.618 “ и срещата с аниматора Тео Ушев и актрисата Мартина Апостолова – в Културен дом НХК, на 27 ноември, неделя от 18.00 часа. Публиката в залата ще има опция да задава своите въпроси и да научи любопитни истории от снимачната площадка. Билетите се продават на каса НХК с работно време от понеделник до петък, 10.00-18.00 часа. Цената е 14 лева, а за възпитаници, студенти и пенсионери – 11 лева

Най-обсъжданият кино план през последните две години в България е и първият пълнометражен филм, режисиран от номинирания за „ Оскар ” Ушев. Филмът е сниман напълно в България, а част от главните подиуми са направени в Бургас – Пантеона и Солниците.

Филмът е въодушевен от романа „ Пумпал “ на Владислав Тодоров, който е и сценарист. Зад камерата застава надареният оператор Емил Христов, а забавните костюми са дело на Велика Прахова. Главните функции са поверени на Деян Донков и звездата от кино лентата „ Ирина “ Мартина Апостолова. Страхотни са функциите на Васил Дуев, Владимир Люцканов, Герасим Георгиев – Геро и Китодар Тодоров. Силни са и участията на известните лица, които не са професионални артисти – културолога и интелектуалец Георги Лозанов, певицата Сашка Васева и ексцентричния гений Иво Димчев.

Според критици и експерти сюрреалистичната приказка прави поръчка за нововъведение в българското кино, като първата фантастична антиутопия, снимана у нас.

Историята споделя за нова нация от безконечни, биологически съвършени хора – биотитаните, които се готвят да изоставен Земята вечно, подготвяйки за задачата кораба „ Пумпал “. В тази утопична действителност основните герои Гаргара и Криптон ще се опитат да извърнат историята. Ще преминат през разнообразни завършения в непрекъсната конкуренция с времето и във безконечната борба сред любовта и злото, човешкото и безскрупулността.

**Теодор Ушев е роден на 4 февруари 1968 година Син е на художника Асен Ушев. Дипломира се през 1993 година в компетентност „ Плакат “ в Художествената академия. В България е прочут основно с театралните си афиши от 1990-те години. Понастоящем живее в Монреал, Канада, където основава своите филми в съдействие с канадския Национален кино съвет. От 2010 година преподава и организира работилници и майсторски класове допълнително от 20 университета и фестивала по света. Филмите на Ушев печелят повече от 80 награди и самопризнания и са показвани в доста ретроспективи, в това число на фестивала за късометражни филми в Клермон-Феран, Франция. През 2013 година в формалното си послание за откриването на фестивала френската министърка на културата Орели Филипети споделя: „ Клермон, това е опозиция. Тези думи на Теодор Ушев, създател на невероятния афиш за 2013 година, дават звук на 35-ото издание на фестивала на късометражното кино в Клермон-Феран. “През 2013 година филмът Gloria Victoria е разгласен за най-хубав анимационен филм на годината в анкета с присъединяване на 15 водещи критици и фестивални шефове. Gloria Victoria е номиниран за анимационните награди на Холивуд Annie awards за 2014 година През 2014 година Канадският кино институт издава книга, отдадена на творчеството на Ушев. Книгата носи заглавието Dark Mirror: The Films of Theodore Ushev („ Тъмно огледало: Филмите на Теодор Ушев “) и е под редакцията на Том Максорли, изпълнителен шеф на института. През 2017 година неговият филм „ Сляпата Вайша “, по едноименния роман на Георги Господинов, е номиниран за премията на американската кино академия „ Оскар “ за късометражен анимационен филм.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР