Нетаняху показва парче от ирански дрон, който по думите му

...
Нетаняху показва парче от ирански дрон, който по думите му
Коментари Харесай

Напрежението между Израел и Иран опасно се изостря

Нетаняху демонстрира парче от ирански дрон, който по думите му е навлязъл в израелското въздушно пространство

Още по тематиката
Какви са възможностите на Нетаняху да оцелее

Обвиненията против израелския министър председател са задоволително съществени да го смъкват от власт. Стига правораздаването да проработи
15 фев 2018
Израел нанесе въздушни удари в Сирия, откакто F-16 се разруши

До офанзивата се е стигнало след събаряне на ирански дрон над Израел
10 фев 2018 " Израел няма да разреши на този режим да постави примката на терора към врата ни. Ще действаме, в случай че се наложи, освен против иранските съдружници, само че и против самия Иран. "

Бенямин Нетаняху, министър председател на Израел

" Това, което стана през последните няколко дни, е, че така наречен непобедимост на Израел беше развенчана. "

Джавад Зариф, външен министър на Иран Напрежението сред Израел и Иран през последните дни ескалира, изостряйки рисково обстановката в един така и така неустойчив район. В неделя израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че страната може да работи против самия Техеран, а освен против неговите съдружници в Близкия изток, откакто конфликти в Сирия доведоха двете противникови страни по-близо до директна борба. Това е страховито увещание за опасността от нова война, която елементарно може да обхване огромна част от региона, написа Reuters.

Иран от своя страна отговори, че израелската известност за " непобедимост " е разрушена, откакто един от неговите военни самолети беше свален след интервенция в Сирия. На годишната Мюнхенска конференция по сигурността Нетаняху сподели парче от ирански дрон, който по думите му е навлязъл в израелското въздушно пространство този месец. " Израел няма да разреши на този режим да постави примката на терора към врата ни. Ще действаме, в случай че се наложи, освен против иранските съдружници, само че и против самия Иран ", съобщи министър председателят.

Взаимни обвинявания

Отговорът на Техеран беше не по-малко безапелационен. " Това, което стана през последните няколко дни, е, че така наречен непобедимост на Израел бе развенчана ", уточни иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф. Той упрекна Тел Авив, че употребява " експанзията като политика против своите съседи ", като " постоянно нахлува " в Сирия и Ливан. И добави пред NBC News, че " в случай че те опитат да изпълнят заканите си, ще видят отговора ".

Израел твърди, че Техеран желае да откри непрекъснато военно наличие в Сирия, където подкрепяни от Иран сили поддържат сирийския президент Башар Асад в продължаващия там кървясъл спор. Нетаняху счита, че със загубите, които претърпяват джихадистите, Иран и неговите съдружници печелят територия и " се пробват да основат мост по суша от Иран до Ирак, Сирия, Ливан и Газа ".

Ескалиращото напрежение идват на фона на израелските опити да си сътрудничи със сунитски арабски страни, които споделят терзанията от шиитския Иран. Нетаняху непрестанно приказва за " невиждани нива на съдействие отвън светлините на прожекторите ". " Ние имаме тези новооткрити връзки с арабски страни, нещо, което нямаше да си показва преди. Това е същинско и надълбоко. Но не е наложително да минава прага на формалния мир и се колебая, че това ще стане, до момента в който не реализираме някакъв прогрес с палестинците. Така че двете са свързани ", разяснява Нетаняху.

Критики против иранската нуклеарен договорка

Израелският министър председател нападна Иран и по друга линия. На Мюнхенската конференция по сигурността той повтори мнението си, споделяно и от американския президент Доналд Тръмп, че нуклеарното съглашение с Техеран, което лимитира иранските нуклеарни упоритости в подмяна на повдигане на глобите, би трябвало да се приключи или да се пренапише.

" Време е да ги спрем в този момент. Те са нападателни, те създават балистични ракети, те имат открит път към голямо обогатяване на уран ", сподели Нетаняху. Франция, Англия, Германия, Русия и Китай обаче, които подписаха нуклеарната договорка дружно с Иран и Съединени американски щати, считат, че тя работи и прави света едно по-мирно място. Нещо, в което израелският министър председател не крие, че се съмнява.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР