Нетаняху изглеждаше напълно решен да прокара спорната реформа в системата

...
Нетаняху изглеждаше напълно решен да прокара спорната реформа в системата
Коментари Харесай

След протестите: Нетаняху дава крачка назад за съдебната реформа в Израел

Нетаняху изглеждаше изцяло решен да прокара противоречивата промяна в системата преди Ксенета да излезе във почивка на 2 април. Въпреки болшинството на израелския министър председател обаче множеството промени ще бъдат отсрочени за 30 април, когато Народното събрание ще бъде призован още веднъж.

 

Противоречивата промяна ще раздруса израелския способ за асортимент на съдии - въпрос в основата на разногласието, като критиците упрекват Нетаняху, че се пробва да ограничи независимостта на съдилищата. На собствен ред обаче израелският министър председател показва, че по този метод ще се реализира баланс в разделянето на управляващите. 

Отстъпката, която актуалното държавно управление в Израел прави по въпроса със правосъдната промяна, идва на фона на извършен диалог сред Нетаняху и американския президент Джо Байдън, който изрази паниките си по отношение на проектите. В известие на Белия дом се споделя, че американският държавен глава е подчертал, че дейностите на държавното управление ще подкопаят разделянето на управляващите и е призовал да бъде потърсен компромис. 

В изказването на обединението от понеделник се употребява по-предпазлив език, в сравнение с в първичния законопроект, разбунил духовете след внасянето му на 4 януари. Казва се обаче, че ще държавното управление щепродължи да ревизира пълномощията на съдиите в комисията за асортимент, с цел да може да наложи по този начин нареченото " автоматизирано несъгласие “ върху номинациите за поста.

В изказването също така се означават промените, направени по време на вчерашната сесия на Кнесета. Според тях комисията за асортимент ще бъде разширена от 9 на 11 членове, както беше в началото планувано, само че с състав, който дава на държавното управление по-малко евентуално въздействие. Преди това законопроектът предвиждаше групата да включва трима министри от кабинета, двама депутати от обединението и две публични фигури, определени от държавното управление - с болшинство от 7-4 гласа.

В изменената си форма законопроектът планува групата да се състои от трима министри от кабинета, трима депутати от обединението, трима съдии и двама депутати от опозицията. Това може да докара до по-слабо и по-малко несъмнено болшинство от 6-5 за държавното управление.

Измененият законопроект също така планува, че не повече от двама съдии от Върховния съд могат да бъдат назначени посредством постоянно гласоподаване на панела на дадена сесия на Кнесета. Всички назначения отвън това ще би трябвало да бъдат утвърдени с болшинство, в това число най-малко един арбитър и един народен представител от опозицията измежду членовете на комисията за асортимент. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР