Нестандартни практики и различни методи на обучение ще представят 9

...
Нестандартни практики и различни методи на обучение ще представят 9
Коментари Харесай

Кинофест представя алтернативни форми на обучение

Нестандартни практики и разнообразни способи на образование ще показват 9 документални кино лентата на Кинофестивал " (Не)Възможното обучение ". За втора година той се провежда от Сдружение “Общност за демократично обучение ”, само че в този момент излиза от столицата и гостува в още няколко града, в това число Пловдив.

Целта е да се срещнат възпитаници, учители, родители с многообразието на способи и системи. Организаторите имат вяра, че всяко дете е неповторимо, по тази причина не може да има единна просветителна система за всички. Съобразяването с характерността основава условия за разрастване на персоналния капацитет и покачва чувството за благополучие и задоволеност.

След всяка прожекция ще има полемика. Пловдивското издание се провежда от учебно заведение “Слънчев лъч ”, съдружие “Общност за свободно обучение ”, “Младият Пловдив чете ” и НБ “Иван Вазов ”. Прожекциите ще са в ЧОУ “Слънчев лъч ” и НБ “Иван Вазов ”.

Стартът на 16 февруари в 13 ч. е с лентата “Ние сме тези, които чакахме ”, която разказва опита на петима англичани, разглеждащи трите съществени стълба на просветителната система: образователни стратегии, проби, преподаване. Наблюдава се по какъв начин милиони младежи се провалят от системата и режисьорът изследва различни способи за потребление на гения. Втората прожекция от 16 ч. е на “Валдорф на 100: Научи се да променяш света ”.

На 17 февруари ще се прожектира „ Училища на доверието ”. Режисьорът Кристоф Шуман, татко и преподавател, споделя за свободните учебни заведения в Германия. Същият ден ще се завърти и " Съмърхил " - филм за британското демократично учебно заведение със същото име. Създадено през 1921 година от А.С.Нийл, то е може би най-старият модел за детска народна власт.

На 18 февруари прожекциите ще са в НБ „ Иван Вазов ”. „ Забраненото обучение ” показва неконвенционални учебни заведения в Латинска Америка и Испания. Разглежда самообразованието, системата Монтесори, прогресивното обучение, Валдорфска педагогика, домашно обучение, демократично обучение и така нататък Филмът е от 10 тематични елементи и над 90 изявленията. А „ Монтесори педагогика ” споделя за живота на Мария Монтесори, по какъв начин се ражда концепцията й за метода и какво е особено за него.

В програмата за 23 февруари е „ Ненасилствена връзка ” – датското виждане за решение на спорове в учебно заведение. Следващият ден е предназначен на “Защо тези деца обичат учебно заведение? ”. Заснет преди 27 година и притежател на кино награди, филмът показва 8 американски учебни заведения от края на 80-те от Калифорния до Източен Харлем. Те реализират резултати с помощта на различните способи. Финалът е със „ Сугестопедията ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР