Нестандартна животновъдна ферма ще се изгражда в с. Чоба. В

...
Нестандартна животновъдна ферма ще се изгражда в с. Чоба. В
Коментари Харесай

Екзотика: Ферма за змии и гущери правят в село до Пловдив

Нестандартна животновъдна плантация ще се построява в с. Чоба. В нея ще се отглеждат влечуги, гризачи и насекоми в две пространства с обща повърхност над 1230 кв. м. Инвестиционно предложение за това е импортирано в Регионалната ревизия по околната среда и водите - Пловдив, с възложител Т. Георгиев.

Влечугите ще са показани от типовете кралски и мрежест питон, млечна змия и леопардов гекон (нощен гущер), а потенциалът е общо за 3000 броя студенокръвни. От насекомите ще се развъждат бразилска хлебарка, супер червей и брашнен червей (за храна на влечугите) - при цялостен потенциал 30 000 броя. Предвидено е гризачите - лабораторен плъх и лабораторна мишка да са към 10 000.

Всички питомци ще са разграничени в обособени пространства. Те ще се отглеждат интензивно на специфични стелажи (ракове) с вградени кафези. Стелажите са обособени с вентилационни отвори, гравитачна водна система, вградени корита за храна. Всички ракове са мобилни и обезопасени - снабдени са с колела и заключващ механизъм.

Гризачите, влечугите и инсектите ще бъдат с друг генезис, само че ще се внасят със документи и паспорти от 26 страни - членки на Европейски Съюз. В капиталовото предложение е посочено, че задачата на бизнес начинанието е отглеждане и търговия.

Според експерти леопардовият гекон е едно от най-лесните за развъждане и най-разпространени в заниманието влечуги. Той е съвършен домакински любим за хора, които нямат доста време да се грижат за животно, а и гущерът няма потребност от всекидневни разходки. Геконът е извънредно мирен и не изисква огромен терариум, защото дължината му е най-много 25 см. Лесно привиква да се държи в ръка.

Кралският питон е неотровна змия и най-малкият от африканските питони, прочут със своя добродушен характер. Подходящ е за питомно развъждане и е известен като домакински любим поради дребните си размери ​- стига до 1,20 м. Той ​е на особена респект в Нигерия и се счита за знак на земята. За сметка на това пък мрежестият питон се смята за втората по величина змия, след анакондата.

Животните, които ще се отглеждат във фермата, са подобаващи за лабораторни цели, както и за домашни любимци. Специално в този бранш има апетит на човеци и видово многообразие, а търсенето в България се усилва, разяснява гл. ас. доктор Огнян Тодоров, шеф на Регионалния природонаучен музей в Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР