Нестандартна хартия и липса на предварителен контрол от Централната избирателна

...
Нестандартна хартия и липса на предварителен контрол от Централната избирателна
Коментари Харесай

Десетки машини за гласуване дефектират. И този път проблемът не софтуерът

Нестандартна хартия и липса на прелиминарен надзор от Централната изборна комисия доведоха до проблеми с десетки машини в изборния ден. Сигналите са голям брой, а някои от случаите се видяха ясно и обществено – да вземем за пример този с гласуването на Асен Василев, който поради нередовност съумява да упражни правото си на избор едвам от третия път.

Причината десетки машини да не отпечатват нищо или да забиват е в „ ролките с хартия, която е друга, според новия Изборен кодекс “, изясни някогашният министър на електронното ръководство Божидар Божанов във Фейсбук. По думите му поставените ролко не са подобаващи за тези машини.

„ Обяснявахме, искахме мнения, посочвахме този евентуален проблем. Хартиеното болшинство мислеше, че се заяждаме и споделяше, че проблем няма да има. Ами има. И то не поради програмен продукт, „ кодове “, флашки и други електронни детайли, а поради хартията, която те не знаеха по какъв начин ще наподобява и по какъв начин ще работи “, разяснява кандидат-депутатът от ПП-ДБ.

Божанов разказа протичащото се като „ безконтролно отношение към процеса, в композиция с явната неспособност на ЦИК да направи съответна инспекция по какъв начин ще работят машините с тази хартия “. Според него това „ води до разстройства в изборния развой и способства за недоверието “.

По-рано през днешния ден съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев се сблъска нескрито с описаните недостатъци по време на гласуването си в Хасково. Много машини в града не работеха и още до обяд 11 секции минаха напълно на хартиени бюлетини.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР