Несправедливо е хората, които получават по-големи приходи, да бъдат наказвани

...
Несправедливо е хората, които получават по-големи приходи, да бъдат наказвани
Коментари Харесай

Томислав Дончев категоричен, няма нужда да се пипат данъците

" Несправедливо е хората, които получават по-големи доходи, да бъдат наказвани за това. Те и в режим на плосък налог заплащат повече ", съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в изявление за БНР. По думите му няма потребност от смяна на данъчния модел.

" В годините обратно тази система, с някои леки корекции, е потвърдила, че работи. В удобни години подтиква икономическия напредък и задграничните вложения. Има максима, че в случай че нещо работи, не го пипай. Според мен, тук опити не би трябвало да бъдат правени ", безапелационен беше вицепремиерът.

Той разяснява и решението за понижаване на ДДС-то за ресторантьорите, което беше взето след доста разногласия. 

" Аз бях срещу, тъй като дава късмет за рестартиране на дебата за смяна на данъчната система и лавинообразни искове за диференцирани ставки по Данък добавена стойност за разнообразни типове артикули и сектори ", изясни той и посочи, че това е краткотрайна мярка за подкрепяне на ресторантьорския бизнес. 

По думите му, мярката 60/40 работи и огромният интерес към нея го доказвало. " Тази мярка ще работи толкоз, колкото е належащо. На първо време до месец септември, тъй като подозираме, че икономическите компликации след пандемията занапред предстоят ", сподели още Дончев. 

Предложението за основаване на " Държавна петролна компания " също беше измежду коментираните от вицепремиера тематики.  " Предложението, както беше наречено, за държавни бензиностанции, е с съществена цел да бъдат обезпечени спомагателни количества в данъчни хранилища, притежавани от страната, което ще помогне пазарът на горива да стане и по-либерален, и по-конкурентоспособен. Това е изцяло в синхрон с европейската политика в областта на енергетиката ", съобщи Томислав Дончев.

По думите му съществуването на повече данъчни хранилища ще даде повече шансове за дребни и огромни продавачи на горива да вземат участие на пазара и той да бъде по-конкурентен: " По-конкурентен пазар значи по-ниски цени за потребителите ", сподели той. 

Дончев разяснява и задържането на зам.-министърът на околната среда и водите, който дружно с някогашен шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Плевен и още четирима души са разследвани за присъединяване в незаконна група за импорт на рискови боклуци, главно от Италия.  " Не мисля, че заместник-министър Красимир Живков ще остане на поста си. Има ли подозрение във връзка с някой от висшата власт - той би трябвало да бъде отхвърлен. Щом има данни за осъществени закононарушения, били те и от висши държавни служители, би трябвало да бъдат взети ограничения ", съобщи Дончев и изрече съмнение, че скоро и министър председателят Борисов ще даде своята позиция по тематиката. 

По мотив задържането на предприемачите братя Бобокови и изказванията на прокуратурата, че заместник-министърът е взел участие в схеми с разрешителни и насила за ориентиране на отпадък, вицепремиерът акцентира:  " Очевидно част от информацията, която излезе през последните дни за нарушавания в Министерство на околната среда и водите, не ми е била известна. Ако ми беше известна, аз пръв щях да подам сигнал в прокуратурата ". 

В подтекста на паметните мемоари, публикувани от предприемача Васил Божков, на който прокуратурата повдигна 18 обвинявания, вицепремиерът разяснява, че става дума за диалог сред двама предприемачи.  " Всеки може да дава обещание някакви неща от името на страната. Това не е ангажимент на някоя държавна институция ", сподели Дончев.  Според него е обикновено всеки по-голям бизнесмен да търси контакт с представител на страната, само че това би трябвало да се случва в границите на закона и страната да не се отнася неравнопоставено към един бизнес за сметка на различен, както и за сметка на данъкоплатците.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР