Неспособността да се реагира твърдо срещу употребата на химическо оръжие

...
Неспособността да се реагира твърдо срещу употребата на химическо оръжие
Коментари Харесай

Върховен комисар на ООН: Правото на вето парализира Съвета за сигурност

Неспособността да се реагира твърдо против използването на химическо оръжие единствено насърчава неговото потребление, а ръцете и краката на Съвета за сигурност са вързани поради правото на несъгласие.
Това съобщи висшият комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Зеид Раад ал Хюсеин по отношение на изключителното съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по обстановката в Сирия. То беше свикано поради жертвите в сирийския град Дума , при които бяха следени признаци, говорещи за поразяване с хлор или нервнопаралитично вещество.

Припомняме, за химическата офанзива на 7 април оповестиха няколко разнообразни мониторингови и лекарски групи. Данните за броя на жертвите обаче се разминават. Според разнообразни информации починалите може би са сред 70 и 75 души, само че може да са и доста повече.

Постоянната представителка на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хейли съобщи пред Съвета за сигурност, че ръцете на режима в Кремъл за изцапани с кръвта на сирийските деца , предадоха осведомителните организации.

Руският представител Василий Небензя обаче съобщи, че не е имало химическа офанзива и " никой не е видял жертвите " . По думите му, съветските специалисти, които са пристигнали в Дума, не са разкрили следи от неразрешени субстанции.

" Отново се употребява химическо оръжие и поради това умират хора, които в никакъв случай не са държали оръжие. Кой е кадърен на това? Истински чудовища. Руският режим, по чиито ръце е кръвта на сирийските деца, не се тормози от фотосите на потърпевшите сирийски деца. Не бива да забравяме за съветската роля в разрушителната политика на Асад. " - акцентира Ники Хейли.

Небензя дефинира отношението към Русия като " безпардонно ".

Американската представителка акцентира, че Съединени американски щати ще реагират на химическата офанзива в Сирия, без значение от това дали Съветът за сигурност ще одобри резолюция или не.

" Достигнахме момента, в който би трябвало да покажем на света, че има правдивост. В историята ще бъде записан моментът, когато Съветът за сигурност или ще извърши дълга си, или ще показва цялостно проваляне в опита си да отбрани народа на Сирия. Във всички случаи Съединени американски щати ще отговорят на това. " - съобщи Хейли.

В позиция на висшия комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Зеид Раад ал Хюсеин, оповестена на уеб страницата му, се споделя, че страните в спора и тези, които ги поддържат, необятно са отворили вратите за приложимост на " това извънредно оръжие ".

" И защото тези, които го използваха преди, не понесоха никаква отговорност , не престават да изпитват цялостната ни липса на решителност ", показва висшият комисар.

Съветът за сигурност е неподвижен от правото на несъгласие, светът реагира единствено с " празни думи и леки порицания " , добавя ал Хюсеин, като приканва да бъде възобновен контролът върху въоръженията и да бъдат прекъснати страданията на хората.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР