Неспазването на изискванията по сделката от страна на Украйна доведе

...
Неспазването на изискванията по сделката от страна на Украйна доведе
Коментари Харесай

Зърнената руско-украинска война: Москва отпуши корабния коридор през Черно море

Неспазването на условията по договорката от страна на Украйна докара до вчерашното спиране, сподели представител на министерството, представен от новинарската организация. Проблемът обаче към този момент е позволен, добави той.

Киев съобщи през вчерашния ден, че самодейността с посредничеството на Организация на обединените нации за безвреден експорт на украинско зърно през Черно море е в заплаха от преустановяване, откакто Русия блокира инспекцията на корабите в турски води, напомня Ройтерс.

Преминаването на корабите, пренасящи зърно, зависи както от времето, по този начин и от това, какъв брой добре се съблюдават условията по съглашението, сподели шефът на службата за интернационалните организации към съветското външно министерство Пьотър Иличов.

Все още не е ясно дали зърнената договорка, която влезе в действие през юли предходната година, ще бъде възобновена, защото Русия е изразила неодобрение от неспазването на друго съглашение, обвързвано с улеснение на износа на личната ѝ селскостопанска продукция, както и износа на съветски торове, отбелязва Ройтерс.

Каква е позицията на Киев

" За повторно през последните 9 месеца, откогато зърнената самодейност е в действие, не беше направен проект за инспекция. Нито един кораб не е бил инспектиран. Това заплашва действието на зърнената самодейност ", съобщи украинското министерство на възобновяване в понеделник.

" От 10 април съветската страна в Съвместния координационен център (СКЦ) на Истанбул едностранно спря регистрацията на кораби, показани от украинските пристанища за образуване на проект за ревизия. Вместо това руснаците сами изготвят проект за инспекция, като избират кораби от опашката по свое убеждение, което е в цялостно несъгласие с изискванията на зърнената самодейност и недопустимо за Украйна. В резултат на това за повторно за 9 месеца работа на зърнена самодейност не е направен проект за инспекция и не е тестван нито един транспортен съд. Това заплашва действието на самодейност ", се споделя в известието на украинското ведомство.

Още от позицията на Москва

Перспективите за възобновяването на договорката за експорт на зърно през Черно море не са положителни, съобщи в понеделник представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от Ройтерс и ТАСС.

" За страдание, обстановката във връзка с коригирането на втората част от споразуменията към момента няма наклонност към възстановяване ", означи той пред публицисти.

Критика от Съединени американски щати

Русия нарушава обещанията си към страните по света, които са подвластни от зърното, което не беше изнесено от Украйна през последните няколко дни, съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, представен от Ройтерс. Той съобщи това на конференция в края на срещата на външните министри от Г-7 в Каруидзава, Япония.

Сделката и глобите

На 22 юли предходната година в Истанбул беше подписан пакет от документи за доставките на храни и торове на интернационалния пазар. Един от тях утвърждаваше механизъм за експорт на зърно от украинските пристанища на Черно море. Друга част от споразуменията засягаше достъпа на съветски храни до интернационалните пазари.

Първоначалният период на споразуменията беше 120 дни, само че през ноември беше продължен с четири месеца. На 18 март Русия разгласи удължение на договорката с още 60 дни, само че предизвести, че това време ще бъде задоволително за оценка на меморандума, който беше подписан с Организация на обединените нации.

Западните сили постановиха на Москва строги наказания поради нашествието ѝ в Украйна. Износът на храни и торове от Русия не предстои на наказания, само че съветските управляващи споделят, че рестриктивните мерки върху заплащанията, логистиката и застрахователната промишленост са " спънка " за такива доставки.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР