Неслучайно цените на природния газ започнаха да интересуват почти всеки.

...
Неслучайно цените на природния газ започнаха да интересуват почти всеки.
Коментари Харесай

Европа вече е с нов борсов индекс за втечнен газ

Неслучайно цените на природния газ започнаха да интересуват съвсем всеки. От високата им волатилност, за разлика от криптовалутите, зависят директно цели промишлености, сметки за парно или даже цените на продуктите в магазина.Миналото лято цените на газа на най-големия европейски бенчмарк - нидерландската борса TTF- бяха по 300-400 евро на мвТч, а сега са десеторно по-ниски. Често флуктуациите изобщо не отразяваха действителната търговия с газ, а по-скоро страховете на трейдърите от това, което се пуска по газопреносните мрежи към Европа от страна на " Газпром ". Причините за несъответствието са доста, само че най-голямата е метода на ценообразуване и фактът, че съветският газ беше главната променлива на нидерландската борса.

Неслучайно цените на природния газ започнаха да интересуват съвсем всеки. От високата им волатилност, за разлика от криптовалутите, зависят директно цели промишлености, сметки за парно или даже цените на продуктите в магазина.

Миналото лято цените на газа на най-големия европейски бенчмарк - нидерландската борса TTF- бяха по 300-400 евро на мвТч, а сега са десеторно по-ниски. Често флуктуациите изобщо не отразяваха действителната търговия с газ, а по-скоро страховете на трейдърите от това, което се пуска по газопреносните мрежи към Европа от страна на " Газпром ". Причините за несъответствието са доста, само че най-голямата е метода на ценообразуване и фактът, че съветският газ беше главната променлива на нидерландската борса.

В Европа 90% oт покупко-продажбите, краткосрочни и дълготрайни, са свързани с TTF, само че напоследък той стартира да губи доверие, тъй като доста от договорите се обуславяха на нереалистични котировки, които не кореспондират с количествата, които се доставят в Европа на дневна база.

В огромни интервали цените на нидерландската борса не представяха обективно какво се случва на пазара за газ в Европа и поради съществуването на нов " състезател " - втечнения газ LNG.
Реклама
Това е и повода в Брюксел да стартира да се приказва за нов бенчмарк, който да дава информация за цената на импортираните танкери в Европа и да може да се употребява при газовите контракти за в бъдеще.

За да реши тези проблеми от петък Европа има бенчмарк показател, основан от Европейската организация на енергийните регулатори (ACER). Неговата единствена цел е да отразява дневните придвижвания на пазара за полутечен газ в Европа.
Промените
На процедура показателят ACER LNG Daily ще следи доставките на полутечен газ на две места - Южна и Северна Европа. Вероятно изборът е поради локациите на терминалите за регазификация, които са съсредоточени на тези две места.

Самият показател има и още един знак, като той съставлява цените единствено за Европейски Съюз, евентуално, с цел да се изключва Англия от уравнението. Ще се разгласяват и дневни данни от спреда сред TTF и цената в Европейския съюз. Реално досега множеството контракти, в това число тези на България, използваха ТТF с отстъпка според от контракта.
Реклама
Стойността на показателя ще " хваща " всички доставки на полутечен газ в Европа, като се изключи най-малките, и ще дава ясна визия какви са цените на страните, които от ден на ден разчитат на сходни практики, откакто тръбният газ е лимитиран. Очакванията са в бъдеще газовите покупко-продажби да разчитат напълно на новия показател.
Цените се трансформират
Разликата все още в котировките на двете тържища е забележителна. На TTF цената за 3 април е била 52.2 евро на мвТч, до момента в който на новия показател за Европейски Съюз е 39.4 евро на мвТч (което е към 76 лева./мвТч). Трябва да се има поради обаче, че това е цена преди регазификация и преносни потенциали.

Интересно е, че разликата е още по-внушителна с признатата от българския енергиен регулатор (КЕВР) цена за вътрешния пазар - 98.16 лева на мвТч за април, на която ще купуват топлофикациите и промишлеността. Цената в България е с 22 лева по-висока от договорите, докладвани на LNG борсата за този месец.
Свързани публикации " Вечната дружба " от енергетиката 2 април 2023, 09:20 Седмични вести за енергетика: АЕЦ " Белене " се завръща; Бъдещето на металите в България и техните цени 1 април 2023, 07:21 Цената на тока пада, производството от въглища също 30 март 2023, 17:30 Гледай металите, с цел да знаеш цената на зеления преход 28 март 2023, 10:29
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР