Несигурната политическа обстановка се отразява върху работата на приходната администрация.

...
Несигурната политическа обстановка се отразява върху работата на приходната администрация.
Коментари Харесай

Шефът на НАП обикаля данъчните в страната

Несигурната политическа конюнктура се отразява върху работата на приходната администрация. Това разяснява във Велико Търново изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Румен Спецов , представен от БНР.

В четвъртък, 23 юни се организира над 4-часова среща с шефовете в Териториалната дирекция на организацията, която обслужва областите от Велико Търново до Видин. По думите на шефа на Национална агенция за приходите Румен Спецов, организацията има подготвеност незабавно след гласоподаване от депутатите да стартира да управлява държавната помощ от 25 стотинки на литър гориво.

Антикризисните ограничения с понижение на налози и акцизи са съгласувани с Национална агенция за приходите и не се чакат проблеми с фиска, съобщи Спецов.

" Имайте поради, че всички тези законодателни претенции за промени по отношение на новата актуализация на бюджета, която към момента не е призната, те са изговаряни във времето и всичко е съобразено. Към днешна дата аз нямам терзания с осъществяването на проекта, както и в случай че тази актуализация бъде призната с тези промени, с всички дали ще бъдат антикризисни или както ги наричате антиинфлационни ограничения, аз нямам терзания, че това по някакъв метод ще се отрази отрицателно или ние ще имаме проблем с осъществяването на самия бюджет ", сподели изпълнителният шеф на приходната администрация Румен Спецов.

По думите му към полугодието не може да се приказва за преизпълнение на данъчните доходи. Данъчните чакат негласуваната от депутатите актуализация на бюджета.

" 99,9% осъществяване до полугодието . Тук си поставям един буфер, въпреки всичко желая да видя сред първо и второ четене по актуализацията на бюджета дали ще има промени, дали народните представители ще одобряват параметрите, които са заложени, или ще бъдат заложени нови параметри ", сподели Спецов. По думите му по тази причина не може да каже дали ще има над 100-процентно осъществяване.

Ако депутатите одобряват облекчението от 25 стотинки за литър гориво, Национална агенция за приходите е подготвена и незабавно може да стартира да извършва мярката, сподели Спецов.

Директорът на Национална агенция за приходите Румен Спецов стартира обиколка из мегадирекциите на приходната администрация в страната,за да дава инструкции. Той не разкри какво е наложило даването на инструкции, само че една от задачите на срещите му, по неговите думи, е да даде успокоение на данъчните чиновници да си правят работата в обстановката на политическите разтърсвания.

" Мен персонално не ме тормозят, само че те оказват въздействие върху цялото общество. Все отново би трябвало да кажеш на тези хора, които работят в тази администрация , които се грижат всичко това нещо да се случи, че нещата ще протичат обикновено ", изясни данъчен номер 1.

" Национална агенция за приходите продължава да работи и тя е институцията, която ще подсигурява всички тези промени , които желаят да се създадат в бюджета, самия бюджет и действието на страната - единствената конструкция ще остане да действа е Национална агенция за приходите, която да подсигурява това нещо. Няма по какъв начин да вършим актуализация на бюджет и той да бъде признат и по-късно тези индикатори да се търсят от Национална агенция за приходите , в случай че нашите чиновници не знаят или не работят добре и умерено ", сподели Спецов и посочи, че чиновниците би трябвало да гледат професионално на своята работа, загърбвайки всевъзможни други пристрастия.

Румен Спецов съобщи, че няма противоположна връзка от закритата към този момент спецпрокуратура какво се е случило с подадените данни от инспекциите на данъчните и ДАНС до 2019 година за 38 висши държавни чиновници за парцели и сметки в чужбин а. За това той беше привикан да дава пояснения в края на март в парламентарната антикорупционна комисия. Не пожела да уточни, дали Национална агенция за приходите се е самосезирала по медийни изявления и прави ли данъчни инспекции на обществени персони от другарски политически кръгове.

Все още не престават данъчните инспекции на петролната рафинерия в Бургас , само че се чака сдружението да има позитивен финансов резултат, изясни Румен Спецов.

" 2014 година е затворена, към този момент там е излязъл ревизионният акт, там е понижена счетоводната загуба с 500 милиона . 2015 година се ревизира. Там имаме една доста огромна инвестиция от 1,5 милиарда $, които са вложени в система за преправка. Всичко това се обследва. 2015 година мисля, че август месец ще завърши и тази проверка. Що се касае за финансовите резултати на рафинерията все още, след 2001 година, когато те трансформираха своя метод на работа, това което демонстрират в частта на Данък добавена стойност, са единствено позитивни резултати, и в частта на ЗКПО имаме позитивни предплатени вноски, т.е. чакам позитивен резултат въз основата на предплатените вноски, които са внасяли през годината ", сподели Спецов.

По думите му " Нефтохим-Бургас " тази година ще заявява за миналата позитивен финансов резултат . Данъчни нарушавания могат да се откриват, те водят до смяна на финансовия резултат, изясни данчният.

Румен Спецов уточни, че във всеки миг е подготвен да си тръгне от директорското място в Национална агенция за приходите и е безапелационен, че е съумял да почисти името на организацията като " бухалка " върху бизнеса .

" Национална агенция за приходите е конструкция, която работи с документи, със стабилен доказателствен материал и аз ще бъде проводник на тази правда в Национална агенция за приходите . Смятам, че в моето ръководство съм изчистил значително името на Национална агенция за приходите и съм дал опция на бизнеса да бъде в една удобна зона без прилепяне. В последна сметка дойдохме за два месеца и половина, към този момент една година и два, три месеца съм на този пост, ще остана дотогава, до когато страната има потребност от мен ", сподели Румен Спецов .

Той даде обещание, че когато ръководещите преценяват, че нямат потребност от него, без драми да си подаде молбата и да завърши с държавните каузи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР