Нещата, които отдавна се говорят в българското общество, се отчита,

...
Нещата, които отдавна се говорят в българското общество, се отчита,
Коментари Харесай

Каракачанов: У нас се прокарва по-радикален ислям и от времето на турското робство

Нещата, които от дълго време се приказват в българското общество, се регистрира, че съществуват у нас – финансиране на религиозни общности от съмнителни частни структури, посредством които се прокарват радикални хрумвания а и се вършат опити за политически въздействие. Нещо което е неприемливо за суверена страна като България. Това сподели заместител министър-председателят по публичния ред и сигурност и министър на защитата Красимир Каракачанов след работна среща на тематика "Проникване на коренен ислям в Република България – закани и ограничения за противопоставяне ".

По думите му е показателно, че до 2010 година у нас няма нито едно дело за коренен ислям, а от 2010-а до 2017 година тези каузи са 50.

Сега настоящите закони за вероизповеданията и за образованието са извънредно демократични и разрешават да се основават сходни практики. Под формата на курсове се прокарва коренен ислям, който не е съществувал даже по времето на турското иго. Радикалните проповедници у нас са проблематично доста, акцентира вицепремиерът.

Промените които би трябвало да се създадат са в няколко направления. Единият проблем е с проповедниците - в Закона за вероизповеданията би трябвало да се ограничи опцията непознати жители да обитават на територията на България и да развиват религиозна активност. В Закона за вероизповеданията доста ясно би трябвало да се регламентират уговорките и глобите, с цел да не се позволява подоно въздействие. В Закона за образованието не може да продължава практиката хора, приключили теология в страни, в които се проповядва радикална форма на вяра, да преподават в България. Трябва да се плануват и наказания в Наказателния кодекс, уточни Каракачанов.

Практиката на безразборното финансиране на религиозните общности в България и по-късно втълпяване на радикализация в тези общности би трябвало да бъде прекъсната един път вечно, безапелационен е министърът на защитата.

По-добре е страната да финансира образованието на сходни хора, в сравнение с това да бъде оставено в ръцете на хора, които идват от чужбина и проповядват коренен ислям. Колкото и да коства това, сигурността на страната коства повече. Но тук не става въпрос за големи суми, това ще е в границите на няколко милиона, съобщи Каракачанов.

Трябва да се забрани и непознати жители да управляват религиозна общественост на територията на България, като това не се отнася единствено за исляма, уточни още вицепремиерът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР