Нещастният инцидент, завършил благополучно, стана в центъра на Долна Митрополия

...
Нещастният инцидент, завършил благополучно, стана в центъра на Долна Митрополия
Коментари Харесай

Наградиха с приз Доблест военните, спасили от удавяне в шахта майка и детето й

Нещастният случай, приключил наред, стана в центъра на Долна Митрополия на 31 май. Детето пропада в остаряла канализационна шахта, а майката се пробва да го извади, само че също полита във водата. Минути по-късно ефрейтор Данаил Петров и редови войник Веселин Вълчев се оказват наоколо до мястото и чуват крясъци за помощ. Военнослужещите незабавно се отзовават и подхващат дейности за избавяне на детето, което едвам се е държало на повърхността на водата. Ефрейтор Петров и редови войник Вълчев съумяват да го спасят, само че откакто го изваждат, те виждат ръцете на неговата майка, която го е държала над водата. С огромни старания военнослужещите съумяват да извадят от шахтата и дамата.

Награждаването се състоя в 12-та авиационна база, където ефрейтор Данаил Петров и редови войник Веселин Вълчев се образоват в курс за придобиване на военна подготовка " Младши сержант - първи модул ". Те са от военното формирование 32040 - Крумово.

Строят на специализантите бе признат от полк. Ивайло Ангелов, заместник-командир въз основата. Той връчи на двамата военнослужещи благодарствено писмо от кмета на община Долна Митрополия Поля Цоновска.

За мен е чест да съм през днешния ден тук и да отлича двама смели и виновни мъже,
които с риск за своя живот, са избавили майка и нейното дете, сподели в обръщението си пред военнослужещите подполк. о.р. инж. Радослав Георгиев, ръководител на Управителния съвет на съдружие " Артилерия ". Той акцентира, че организацията обичайно удостоява с приз " Доблест " - първа, втора и трета степен, жители и военнослужещи, реагирали в сериозни обстановки и помогнали на хора в неволя. Ефрейтор Петров и редови войник Вълчев получиха грамота и фотография на параклис-мавзолей " Св. Георги Победоносец " в Плевен.

Не се усещаме като герои, това е едно обикновено човешко отношение към хора в неволя, споделиха пред Българска телеграфна агенция ефрейтор Данаил Петров и редови войник Веселин Вълчев, откакто получиха премиите си. По думите им не са се замисляли дали и техният живот е заплашен, тъй като само са желали бързо да оказват помощ на детето и неговата майка. Секунди ни деляха от най-лошото, тъй като дамата беше потънала под вода в шахтата и единствено ръцете ѝ се посочваха, описаха военнослужещите. Подготовката в армията, дисциплината, физическата им устойчивост и най-много доверието, което двамата имат един на различен, са им помогнали да се провеждат и за броени минути да оказват помощ на детето и майка му.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg