Несебър отбеляза своя празник и 125- ия юбилей от освещаването

...
Несебър отбеляза своя празник и 125- ия юбилей от освещаването
Коментари Харесай

Несебър отбеляза празника си със зрелищна заря, въздействащо светлинно шоу и емоционални концерти

Несебър означи своя празник и 125- ия празник от освещаването на храма „ Св. Успение Богородично “.

Тържествата за годишнината на църквата започнаха още през месец май, когато делегация от Несебър, водена от кмета Николай Димитров посети Гърция. Там наследниците на нашите сънародници, напуснали родните си места в трагичните за целия Балкански полуостров години след Първата международна война, отпразнуваха с тридневни тържества годишнината на храма на предците си.

И тази година празникът на града донесе неповторими страсти, в двудневната си стратегия на 14 и 15 август. Традиционно обилните тържества още веднъж привлякоха голям брой гости.

Денят на Успение на Света Богородица е кулминационната точка в летния културен календар на общината и тържественият дух се придвижи в душите и сърцата на всички - жители и посетители пристигнали да споделят празничния екстаз.

Църковните ритуали на този популярен за православните вярващи ден започнаха на 14 август с литийно шествие, предвождано от Негово светейшество Сливенският миртополит Йоаникий и свещенослужителите на несебърския храм „ Св. Успение Богородично “. Шествието, съпътстващо чудотворната икона на Богородица Мегарска, носена от матроси от база „ Атия “, потегли от препълнения с богомолци храм и се спусна по улиците на старинния град, а множеството се прекланяше пред облика на Божията майка, покорено от силата на православната религия и поклонението пред светицата.

Вечерта на 14 август общината бе посветила на храмовия празник и на годишнината от освещаването му. Единствената настояща черква на полуострова е най-новата, „ Св. Успение Богородично “. Нейното строителство стартира през далечната 1856 година със средства от донори и доброволният труд на локалното население. За нейното създаване са употребявани материали от старите църкви и крепостните стени на града.Тази черква по проект е трикорабна псевдобазилика, покрита с цилиндрични сводове. Над притвора се издига висока камбанария. Църквата „ Св. Успение Богородично “ е приключена и осветена през 1894 година.Тази година ние честваме 125 години от построяването и освещаването?. На тази паметна дата бе отдаден и филмът, който гостите и жителите на града видяха в нощта на 14 август.Това бе и мотив кметът на общината Николай Димитров да връчи плакети на храмовия духовник отец Петър и на архиерейския наместник за Бургас, отец Себастиян.Отец Петър получи и персонален подарък от кмета – картина, изобразяваща църквата „ Св. Успение Богородично “.

Празненствата на Амфитеатъра продължиха с концерт на известната и обичана звезда на българската сцена Силвия Кацарова. С осъществяването на многочислените си шлагери певицата изправи на крайници несебърската аудитория.

След тържествената света литургия, сутринта на 15 август, кметът Николай Димитров, дружно с жители, представители на администрацията и посетители, изгледа тържественото повдигане на националния байрак под звуците на химна на републиката. Почетен посетител на ритуала бе регионалният шеф на Бургас Вълчо Чолаков.

Празниците са боязън и очакване и за най-малките, които тази година още веднъж се събраха в Южния парк, с цел да се забавляват с изкуството на артистите на „ Цирк Балкански ” и Шоуто на BarbaroniTe и другари.

От 20.30 часа младата, само че към този момент набрала известност група “SoulBmoll ” изнесе концерт на площад „ Жулиета Шишманова ” в Новия Несебър. Фънк бандата е учредена през 2014г. от ученици на софийското музикално учебно заведение “Любомир Пипков “, а първото им присъединяване е през 2015г. На сцената с прелест и гъвкавост се изявиха и танцьори от цирк „ Балкански “.

В градацията на празничните събитията, тази година осъществяванията на български фолклорни ритми бе на отбор „ Тракия “. Звуците на националната музика събраха на Амфитеатъра многочислена аудитория, очарована от магията на българския фолклор. Ансамбълът пази и развива обичайното песенно, музикално и танцово изкуство от всички фолклорни области на страната. Той съхранява фолклорното благосъстояние, обичай, просвета и самочувствие на българския народ и показва и разкрива в съвсем достоверен тип или в модерни музикални и танцови тълкования същински бисери на националното творчество.

От основаването до в този момент “Тракия ” е отличен с всички държавни оценки и награди.

Емоцията на вечерта набра мощ, когато на сцената на крепостните стени се качи Орлин Павлов. Той е един от най-харизматичните реализатори на българска поп-музика и неговото присъединяване „ нажежи “ младежката аудитория на празника.

След това на сцената се качи Данислав Кехайов – бележит национален артист и шеф на отбор „ Пирин “.

Неговите осъществявания бяха въведения към най-значителната и атрактивна част от вечерта, когато на Централната сцена на Крепостните стени, пред многохилядното голям брой излезе групата станала знак на българския рок „ ФСБ “. Тяхното наличие възпламени публиката и тя запя неповторимите шлагери на бандата. ФСБ трансформират образа на българската сцена и постановат ново виждане за тон и естетически критерии, съизмерими със международните трендове в музикалната поп-култура.

Формация ФСБ се трансформира в най-атрактивната концертна група в България. Безкомпромисният тон, съвършената селекция на инструментите, безспорните шлагери издържали тестването на времето я вършат и през днешния ден номер едно.

Преди кулминационната точка в празничната нощ кметът на града Николай Димитров се качи на сцената с цел да поздрави присъстващите и да им пожелае здраве, благополучие, триумфи и мир.

Празникът продължи с 3d mapping шоу. Крепостните стени оживяха под светлините на хиляди прожектори и се раздвижиха, изобразявайки исторически подиуми на борби и напредък на града и приключи с герба на Несебър на една от отбранителните кули.

Вечерта завърши с грандиозна заря. Светлините изригваха като че ли от морето и осветиха залива. Вълна на екстаз заля публиката и виковете на възхита съпътстваха последните минути от празничната нощ. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР